Evacuatie

Ruim 30.000 Kerkradenaren evacueren in het najaar van 1944, tijdens de Tweede Wereldoorlog. In oktober van dat jaar keren zij terug.

Kerkrade-West


Op 19 september 1944 evacueren inwoners uit de wijken in Kerkrade-West. De gezinnen worden die dag en een dag later ondergebracht bij families in Ubachsberg en Simpelveld. Terwijl de laatste groepen inwoners over de Drievogelstraat naar het westen trekken worden velen slachtoffer van bominslagen.
De bewoners van Spekholzerheide keren vanaf 10 oktober 1944 weer terug naar hun woningen.

Deze route is vooralsnog onbekend

Kerkrade Centrum, Oost en Bleijerheide


Vijf dagen later krijgt Ortscommandant Hauptman Bartel de opdracht om de inwoners van Kerkrade aan de oostzijde van de spoorlijn te evacueren. Tussen 8 en 12 uur op 25 september is er een wapenstilstand. Personeel en patiënten van het ziekenhuis en het Maria-Oord blijven achter. Zij vertrekken een dag later. De evacués keren vanaf 23 oktober 1944 terug naar hun woningen.

Op 25 september 2010 wordt bij hoeve Keverberg op de Huls (gemeente Simpelveld) een herdenkingskruis geïnstalleerd. Dit initiatief is van Marc Hermans en Frans Abels. Hiermee worden de 13 Kerkradenaren (Bransch, Collinet, Frings, Jongen, Koonen, Lochtman, Van Tuyl, Kochen, Van Ooijen, Hanssen en Janssen) herdacht die tijdens de evacuatie overlijden. Het kruis wordt geschonken door de gemeente Kerkrade, de sokkel door Abel’s buurman Pierre Ploum en een informatie-plaquette door gemeente Simpelveld. Twee jaar later, op 7 oktober 2012 worden de evacuatie en de bevrijding met behulp van reenacters nagespeeld in de straten van Terwinselen.

Route


Ziekenhuis


Personeel en patiënten van het ziekenhuis en het Maria Oord vertrekken op 26 september vanuit het ziekenhuis. Bij de evacuatie een dag eerder is al een deel van de patiënten en personeel vertrokken naar Rolduc, om daar verder verpleegd te worden.
De evacués keren vanaf 23 oktober 1944 terug.

Route


De evacués vandaag, vertrekken om 9:30 over de route:
HoofdstraatGrupellostraatStationsstraatKapellaanStationspleinHamboswegVauputsweg

Een deel van het personeel en patiënten gaat naar het ziekenhuis in Heerlen en de anderen gaan naar hotel Franssen in Valkenburg. Deze laatste groep wordt later overgeplaatst naar het klooster in Aalbeek.

Rolduc


Vandaag vertrekken de Heren en Zusters van Rolduc. Ook tachtig zieken en ouden van dagen vertrekken van Kerkrade-Oost naar Kerkrade-West. Tussen 13:00 en 18:00 uur is er een staakt-het-vuren. Het Rode Kruis haalt in die periode iedereen weg van Rolduc.

Eygelshoven


Zij keren vanaf 10 oktober 1944 terug naar hun woningen. Het is vooralsnog niet bekend wanneer hun evacuatie begint.

Media


Laatst bijgewerkt doorMartin Krewinkel op 13 januari 2021
270 x gelezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.