Marc Hermans

Algemeen


Deze meester in de rechten, zanger, acteur, drummer, liedjesschrijver, presentator, vader van 4 zonen en komiek wordt geboren in 1960 te Kerkrade. Hermans is jarenlang te zien als acteur bij het Heerlens Streektheater en hij heeft in de periode 2000-2003 samen met Jo van de Laarschot (ook Ummer d’r Neaver) een wekelijkse column op L1 radio: de Here Loesterere. In 2000 wordt hij in Venlo onderscheiden met de prestigieuze ‘ING Pries vuur ut Limburgse Leed’ na Ton Engels (1999) maar voor Arno Adams (2001) en Ge Reinders (2002). De prijs bestaat uit een geldbedrag van 1000 gulden (nu: € 400), een oorkonde en een beeldje. Voor zijn thema’s zoekt Hermans graag inspiratie in niet alledaagse dingen waarover in het Limburgse dialect niet of nauwelijks wordt gezongen. Steeds is de toon ironisch en provocerend.
Hij presenteert met Joost Meijs in 2007 het Jroeës Kirchröadsj Klonekonkoer.

Ummer d’r Neaver


Hij is drummer en mede-frontman van Ummer d’r Neaver tussen 1981 en 2002 (en de vervolgperiode) en medetekstschrijver van een aantal van hun liedjes. Met de videoclip van het mede door Hermans geschreven eerste dialect-rapnummer Auwe Leem (Marc Hermans / Jo Janssen) is Ummer d’r Neaver in 2002 o.a. een week lang op L1 en op de landelijke zender TMF te zien. Samen met Jo Janssen, Jo van de Laarschot en Joost Meijs ontvangt hij op 21 februari 2004 de orde: D’r Sjwatse Kater.

Waolse Medammecour


Samen met Tilly Maessen en Thei Dols (beiden ex-Rommedoe) treedt hij sedert 2003 op, in de door hen gezamenlijk georganiseerde reizende theatershow de Waolse medammecour. Ook in deze show zoekt Hermans (samen met Maessen en Dols) nieuwe wegen om de Limburgse vasteloavend met verfrissende nieuwe impulsen te voorzien.

Trivia


  • Hij wordt begin jaren 80 door Vasteloavends Verain Kirchroa-West gepolst prins te worden in Kerkrade-West. Hij wijst dit af met de gevleugelde uitspraak: Iech weëd nit d’r Prins van leëg wieëtsjafte.1)Statement tijdens de live editie Sjpetsiejalietete op 12 november 2017
  • De vader van Marc, Harry, is de begeleider op accordeon van Nico Ploum bij zijn optreden in Keulen.

Verder


  • www.marchermans.nl is anno 2014 niet meer beschikbaar
  • www.l1mbotap.nl is anno 2014 niet meer beschikbaar

Afbeeldingen


Delen:
Deel dit artikel per mail


Verzend

Voetnoten[+]

laatste update doorMartin Krewinkel op 19 juli 2020
95 x gelezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *