Te zien en te beleven in Kerkrade

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Beleefkerkrade.gif

Op de site van Beleef Kerkrade staat uitvoerig beschreven wat er allemaal te beleven valt in Kerkrade. Onderstaand een korte samenvatting van de bezienswaardigheden en de zaken die Kerkrade de moeite waard maakt.

GaiaZOO


GaiaZOO biedt een adembenemende wereld van dier en natuur. De Zuid-Limburgse dierentuin werd vanwege een nieuw en uniek dierentuinconcept meerdere malen gekroond tot ANWB’s ‘Leukste Uitje van Nederland’. Tijdens een wandeling door het park ontmoet je unieke diersoorten, zoals rode panda’s, veelvraten, giraffen en gorilla’s. Website: GaiaZOO

Abdij Rolduc


De abdij Rolduc is een voormalige abdij die een belangrijke rol heeft gespeeld bij de ontginning van dit gebied en bij de vroegste steenkoolwinning. Hte complex behoort tot de top 100 Unesco monumenten in Nederland. Rondom de abdij valt veel te ontdekken en beleven. Veel wandel- en fiestroutes starten en eindigen bij de abdij of slechts enkele minuten verder. Abdij Rolduc maakt deel uit van het Hertog Limburg Pad en het Abdijwijnpad.
Het complex bevat een hotel, brasserie en een conferentieoord. Verder is bij de abdij een bierbrouwerij gevestigd waar men abdijbieren kan proeven en een rondleiding kan krijgen in het brouw- en proeflokaal door een van de brouwers. Website: Abdij Hotel Rolduc

Kasteel Erenstein


Kasteel Erenstein is gelegen in de prachtige Anstelvallei. Rondom bevindt zich een waterrijk natuurgebied. Het kasteel is gebouwd in de 14e eeuw en bestaat uit twee haaks op elkaar staande vleugels met enkele bijgebouwen en een kasteeltuin. In het kasteel is een hotel gevestigd met een terras waar bezoekers van de entourage kunnen genieten. Tijdens een rondje om stuwmeer de Cranenweyer kunnen bezoekers de schoonheid van dit gebied ontdekken. Het kasteel is onder meer  bekend van het TV programma “De Verraders”. 

Discovery Museum


In dit museum staat alles in het teken van de thema’s aarde, wetenschap, techniek en ontwerp. Dé plek bij uitstek om in het verleden te duiken, het nu te ervaren en te leren hoe de toekomst eruit kan zien. Het museum bevindt zich naast het station op het Museumplein. Website: Discovery Museum

Botanische Tuin


De Botanische Tuin Kerkrade is in 1939 ontworpen door de tuinarchitect John Bergmans in opdracht van het Fonds voor Sociale Instellingen van de Staatsmijnen ten behoeve van de mijnwerkers. Bergmans ontwierp de tuin in de stijl van een Engelse landschapstuin. Inmiddels is de tuin een internationaal erkende Botanische Tuin met meer dan 3000 verschillende planten en is lid van de Stichting Nationale Plantencollectie. Het ontwerp is ook een Rijksmonument. Website: BOTANISCHE TUIN KERKRADE

Anstelvallei en Hoeve Nieuw-Ehrenstein


De Anstelvallei is een zeer afwisselend gebied met het enige stuwmeer dat Nederland rijk is, Craneweyer genaamd. Daaromheen ligt een variatie van fraai hellingbos, akkers, beekbegeleidend moeras, heggen en hagen, hoogstamboomgaarden en graslanden. In de directe nabijheid liggen Kasteel Erenstein en Hoeve Nieuw-Ehrenstein. Die Hoeve  is in 1753 gebouwd door de toenmalige eigenaar (Peter Caspar Poyck) van kasteel Erenstein op de plek waarop al een boerderij stond, genaamd Onderste Dentgenbach. Vanaf deze tijd werd de nieuwe hoeve met Neuhof of Nieuw-Ehrenstein aangeduid. Na de ingrijpende renovatie is een vakantiewoning gerealiseerd die geschikt is  voor een verblijf met max. 22 personen. Eind 2019 werd in de hoeve een brasserie geopend. Door de uitgebreide wandelmogelijkheden van de Anstelvallei is dit een mooie plek om een bezoek aan de Anstelvallei te starten of af te sluiten.

Parkstad Limburg Stadion


Het Parkstad Limburg Stadion, dat in het jaar 2000 werd geopend, heeft een capaciteit van 19.979 zitplaatsen, 2.500 business-seats en 24 skyboxen. Het is de thuishaven van voetbalclub Roda JC, maar wordt ook gebruikt voor evenementen zoals het Wereld Muziek Concours (WMC). 
Website: Roda JC Kerkrade

Baalsbruggermolen


Deze 900 jaar oude molen is de enige abdijmolen van Nederland. In de molen worden regelmatig activiteiten georganiseerd. De Baalsbruggermolen ligt in het Wormdal, waar men kan wandelen en fietsen langs het meanderende grensriviertje de Worm

Miljoenenlijn


De Miljoenenlijn rijd dwars door het prachtige Zuid-Limburgse heuvellandschap over één van de mooiste spoorlijntrajecten van Nederland. Men kan er een arrangement boeken dat bestaat uit een Stoomtreinrit naar Schin op Geul, treinrit naar Kerkrade of Vetschau, een uitgebreide lunch én een educatieve rondwandeling over het emplacement in Simpelveld.
Website: De Miljoenenlijn

Schacht Nulland


Schacht Nulland behoorde tot de voormalige Domaniale mijn in Kerkrade. De 349 meter diepe ventilatieschacht werd in 1907 aangelegd door de Aken-Maastrichtsche Spoorweg-Maatschappij, de toenmalige exploitant van de Domaniale Mijn. Oud-mijnwerkers hebben de schacht opgeknapt en ingericht als museum. Ze verzorgen er rondleidingen. Ook kunnen er rondleidingen worden gehouden en is het een populaire trouw locatie.

Website: Schacht Nulland

Stadspark


Het Stadspark van Kerkrade, dat in de volksmond ook wel hertenpark wordt genoemd, is halverwege de 20ste eeuw aangelegd in een klassieke Engelse landschapsstijl. Er zijn slingerende paden, waterpartijen, boomgroepen, een hertenweide en een speeltuin.
Bij de renovatie in 2016 is een waterloop teruggekomen in het park. Sta even stil bij de bijzondere kunstuitingen die je op je pad tegenkomt. Zo kun je onderweg gedichten van bekende Limburgse dichters lezen, waaronder enkele in het karakteristieke Kerkraadse dialect. Geniet ook van de fraaie standbeelden, die onderdeel uitmaken van een uitgebreide collectie die de openbare ruimte van Kerkrade siert.  

Carnavalsmuseum


Het Vasteloavends Museum Kirchroa bevindt zich op de Hoofdstraat 24b in Kerkrade. Het museum heeft zich ten doel gesteld om het culturele Carnavals erfgoed in een kleurrijke expositie aan het publiek te tonen. Jong en oud kan daarbij genieten van de uitgebreide expositie die onder andere bestaat uit talloze ordens, foto’s, uniformen, documenten en beeld- en geluidsmateriaal. 

Anders dan de naam doet vermoeden, is niet alleen het cultureel erfgoed van d’r Kirchröatsjer Vasteloavends Verain Alaaf 1936, Vasteloavends Verain Kirchroa West en Karnevalsvereniging Burgerlust 1924 te zien. Er zijn ook ruimtes ingericht met materiaal van andere carnavalsverenigingen uit de regio, zoals CV De Winkbülle, Gilde Blauw Sjuut, Wiel Knipa en De Globetrotters. Men kijkt zelfs over de grenzen, want er worden ook attributen uit Duitsland gepresenteerd, zelfs uit Curaçao en Australië!
Het Vasteloavends Museum Kirchroa is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de Kerkraadse Carnavalsverenigingen en gemeente Kerkrade. Voor info en boekingen: info@vasteloavends-museum.nl

Website: http://vasteloavends-museum.nl


 

Foto’s: (c) Beleef Kerkrade

Deel dit artikel:
Laatst bijgewerkt doorJo Linden op 27 december 2022
944 x gelezen

Reageer, LET OP, u bereikt niemand waarover het artikel gaat! :

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.