Aken

Stad in Duitsland


Aken is een stad in de Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen, met een inwoneraantal van ruim 258.000 (eind 2005). De stad ligt dichtbij de grens met Nederland en België, vlakbij het Limburgse Vaals en in de buurt van het Luikse Kelmis (La Calamine). Voorts ligt Aken ongeveer 65 km ten westen van de Duitse stad Keulen. Ten zuiden van Aken begint de Eifel. Bestuurlijk vormt Aken een stadsdistrict in het Regierungsbezirk Keulen.

Met inbegrip van de Landkreis Aachen vormt Aken een agglomeratie van ruim 550.000 inwoners. Dit aantal wordt nog groter (ca. 800.000), wanneer de aangrenzende gemeenten in België (o.a. Kelmis) en het gebied Parkstad Limburg wordt meegerekend.

Belangrijke Objecten


Aken is een stad met een lange geschiedenis en een beroemde Dom. Het is tevens een industrieel centrum in een steenkoolgebied en een belangrijk spoorwegknooppunt met aansluiting op de hogesnelheidslijn (Thalys). Het vliegveld van Aken, Maastricht Aachen Airport, ligt op Nederlands grondgebied, zo’n 30 km van de stad, nabij het Limburgse Beek. De RWTH Aken (Rheinisch-Westfälische Technische Hochschule) is een van de belangrijkste technische universiteiten, speciaal voor werktuigbouwkunde, auto- en productietechniek. Een onderdeel vormt het Klinikum Aachen, dat het grootste in één enkel gebouw gevestigde ziekenhuis van Europa is.

Het Refugiehuis wordt op een vooralsnog onbekende datum aangekocht door abt van Rolduc Dammerscheidt, Leonardus. Dit Refugiehuis gaat op 2 mei 1665 in vlammen op1)De datum van de grote brand is overgenomen uit de boekwerken: Kerkrade, door de eeuwen heen., met daarin de opgeslagen cijnsregisters en andere documenten van Rolduc, als gevolg van een overslaande brand vanuit de nabijgelegen bakkerij van Peter Maw. Een roman van Günter Kriegerbrandgegevens2)Super Sonntag, 12 september 2010 uit 2010 dateert de brand op dezelfde datum in 1656.

Bekende Akenaren


Trivia


  • In een buurtschap van Aken, Burtscheid, ontspringt de Worm uit de warmwaterbronnen aldaar.
  • Prinzenkapelle: De kapel van de stadtgarde, de Prinzengarde, wordt opgericht in 1987. Op 6 januari 2018 ontvangen zij tijdens de carnavalszitting Orden wider den tierischen Ernst, de Königstein-Kette van de Aachener Karnevalsverein 1859 e.V. (AKV)3)Persbericht Patrick Roumen dd 20171117
Delen:
Deel dit artikel per mail


Verzend

Voetnoten[+]

laatste update doorMartin Krewinkel op 20 november 2020
135 x gelezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *