Bominslagen

Gedurende de Tweede Wereldoorlog wordt Kerkrade getroffen door meer dan 75 bominslagen. Opvallend hierbij is dat deze in deze in de regel gegroepeerd zijn. Onderstaande opsomming van bominslagen is voor zover mogelijk voorzien van een aanduiding van herkomst van de informatie. Een overzicht van alle gebeurtenissen staat op de pagina Tweede Wereldoorlog/WOII-kalender.

1940


mei 1940: Bominslagen Grensstraat

17 juni: Groep van 6 inslagen in een rechte lijn in Noordelijke richting van de huidige Sjpringbron naar de Lodewijkstraat.

29 juni: Barbarastraat en Lodewijkstraat, Bleijerheide, vliegtuigbommen. Bij deze aanslag worden 12 personen gedood. Kerkrade en zijn inwoners in de oorlog 1940-1945 vermeldt 14 slachtoffers die met naam worden genoemd. Dit aantal wordt bevestigd in Kerkrade en de Tweede Wereldoorlog dat op pagina 115 echter vermeldt dat er 13 slachtoffers zijn te betreuren. Er zijn volgens Kerkrade en zijn inwoners in de oorlog 1940-1945 ook 3 gewonden.

20 december: Om half acht vallen vier brisantbommen in de Kokelestraat. Enkele woonhuizen worden beschadigd.

1941


Februari: Een groep van 4 inslagen op en rond de huidige St. Lambertusschool. De inslagen liggen in nagenoeg westelijke richting.

10 maart: :Er valt een brandbom in de Abtenlaan. Er ontstaat lichte brandschade aan het wegdek.

10 juli: Om 2 uur ’s nachts valt een groep van 10 brand- en brisantbommen in de Ahornstraat, Lindenlaan en St. Pieterstraat. 6 Mensen worden hierbij gewond en 10 personen overlijden.

31 juli: Tussen 2:20 en 3:15 vallen 37 brisantbommen en 340 brandbommen
*4 Inslagen in de Onze Lieve Vrouwestraat in noordelijke richting op de kruising met de Prinses Julianastraat
*4 inslagen langs de Koestraat en Nassaustraat in Noord-Noordoostelijke richting
*9 Inslagen rond het huidige ’t Kloeëster te Chevremont.
*115 brandbommen op de hoek HolzstraatKloosterveldstraat. De bedrijfsgebouwen van aannemersbedrijf Ruiters (op de plek van het huidige Woningbouwvereniging Land van Rode) worden grotendeels vernield.
*Brandbommen op de lijn EinderstraatMeester AbsilstraatSmedenstraatChaineuxstraatNummer II straat. Door een inslag in de Einderstraat overlijdt 1 persoon.
*Er wordt grote schade aangericht aan huizen in de Koestraat, Emmastraat, Erensteinerstraat, Beukenbosweg, Toupsbergstraat en Chevremontstraat.
*Een aantal bommen valt in het Molenveld en bij de St. Joannes de Doperkerk I aan de Kerkberg. Door de bominslag springt de waterleiding in het achterste deel van een kelder en loopt de hele kelder snel onder water. Hierdoor sterven vijf mensen: een man, twee vrouwen en twee kinderen. Alle anderen (van de 13 of 14 personen) kunnen zich via de kelderdeur in veiligheid brengen. Zij hebben geluk. De biljarttafel voorkomt dat een ijzeren draagbalk tot tegen die kelderdeur zou zijn gevallen. Buiten worden een brandwacht en een beschutting zoekende man, dodelijk geraakt. De dodelijke slachtoffers zijn:

Brandwacht Balthasar Sebastian Hamers (36 jaar),
Leonard Joseph Willems (76 jaar),
Gerardus Hubertus Vrancken (57 jaar),
Anna Maria Heckmanns (13 jaar),
Maria Katharina Antonetta Jurgens-Debie (34 jaar),
Josef Maria Jozefina Jurgens (18 maanden), en
Anna Maria van den Dries-Plum (53 jaar).

8 december: Er vallen brisant- en brandbommen in het Dentgenbacherveld en het Strijthagerveld.

1942


13 januari: Op Duits grondgebied vlak bij de Kerkraadse grens. Bleijerheide was het doelwit, doch dit is niet geheel een succes. De inslag van de brisantbom vindt plaats nabij grenspaal P227.

13 mei: Een groep van 4 inslagen langs de Kaalheidersteenweg. De inslagen liggen in West-noordwestelijke richting.

31 mei: Er vallen brisant- en brandbommen in het Dentgenbacherveld en het Strijthagerveld.

6 augustus: Een groep van 4 inslagen ter hoogte van de kruising Strijthagerweg / Kloosteranstelerweg. De beweging van de inslagen loopt naar het Noord-noord-oosten in een rechte lijn.

1943


13 januari: Enkele brandbommen vallen in de Romeinenstraat. Er is lichte schade aan daken en ruiten.

14 februari: 100 Staafbrandbommen vallen op het bedrijfs-mijnspoorweg-emplacement.

11 november: 1 enkele inslag langs de Strijthagerweg, ongeveer 500 meter vanaf de spoorwegovergang in Zuid-westelijke richting. In het boekwerk Kerkrade en zijn inwoners in de oorlog 1940-1945 wordt deze inslag vermeld op 7 november

24 december: 1 enkele inslag in het Hambos nabij de kapel en enkele inslagen in de Nullanderstraat en de Graaf Saffenburgweg.

1944


18 maart: een granaat van afweergeschut ontploft bij Klarenanstel

24 april: een vliegtuig-boordprojectiel veroorzaakt lichte schade aan het pand van de Arbeidersconsum aan de Holzstraat.

27 april: Afweergeschutgranaten en bommen veroorzaken lichte schade aan panden aan de Nummer II straat en het Olmenplein.

9 mei: Afweergeschutgranaten en bommen veroorzaken lichte schade aan panden aan de Hammolenweg en Rolduc.

23 mei: Afweergeschutgranaten en bommen veroorzaken lichte schade aan panden nabij Nieuw Erenstein.

28 mei: Afweergeschutgranaten en bommen veroorzaken lichte schade aan panden aan de Kruisstraat en het Reyserkuilenstraat.

10 september: een vliegende bom komt neer in het Hamdal, vlak bij het St. Elisabeth Stift.

17 september: Granaatinslag te Terwinselen

18 september: Bominslag Heiligenhuisstraat en Kaalheide
Door granaten sterven in Eygelshoven: Rosa Anna (Roosje) Cichowski (* 9 april 1942 in Eygelshoven) in de Bosweg, Hendrik (Henk) Kreeft (* 9 februari 1903 in Hoogeveen) in de Putstraat, Johannes Petrus Maria (Jan) Verlaan (* 7 december 1904 in Venlo) in de Prins Hendrikstraat, Elisabeth Gertrudis Maria Cornelia van den Hoek-Diemel (* 3 april 1883 te Utrecht) raakt die dag gewond en sterft op 26 september 1944

19 september: Granaatinslagen in de Vereenigingstraat en op Erenstein

20 september: Bominslagen op de Holz.
Geallieerden beschieten het geschut op het kerkhof van Chevremont. Het schut wordt uitgeschakeld. Gebouwen worden beschadigd en enkele burgers worden hierbij gedood.

21 september:1 granaatinslag op Bockstraat 2a. Dhr. W. Soutsen overlijdt aan het instorten van de trappen.

23 september: 7 nachtelijke Bominslagen op de Holz in de Nummer II straat. Echtpaar Bovens overlijden in hun schuilkelder.

2 oktober: Martin Joseph Römkens (* 29 maart 1908 te Ubach over Worms) sterft in zijn huis aan de Marialaan 12 door een Amerikaanse granaat

9 oktober: Stanislaus Ras (* 31 oktober 1903 te Kuklinow, Polen) als hij op een mijn loopt terwijl hij voer voor zijn konijnen verzamelt. Hij sterft in het ziekenhuis van Heerlen

10 oktober: Granaatinslagen in de Kasperenstraat en aan het Kaalheiderplein

11 oktober: Johan Leonard Reinartz (* 27 september 1906 in Scherpenseel, Duitsland) wordt dodelijk getroffen, waarschijnlijk door een verdwaalde Amerikaanse granaat

28 oktober: Granaatinslag aan de Krichelbergsweg

3 november: Granaatinslag aan de Kloosterbosstraat op nummer 45

4 november: Granaatinslagen aan de Wilhelminastraat (nummers 33 en 35), Prins Hendrikstraat (nummers 47 en 49), Kaffeberg en aan de Erensteinerstraat.

6 november: Granaatinslag aan de Drievogelstraat op nummer 64

7 november: Inslagen van bandbommen aan de Dahliastraat, granaatinslagen aan de Tunnelweg op de nummers 39-41-43

11 november: Philippus Ebertus (Bartje) Vermeulen (* 18 september 1929 in Kerkrade) is op slag dood door een granaatinslag aan de Wolfsweg. Zijn speelkameraadje Peter Gerard (Pierreke) Schrijen (* 27 juli 1932 in Millen, Duitsland) sterft een dag later in Heerlen

18 november: Bominslag aan de Voorterstraat en Granaatinslag aan de Baamstraat

25 november: Bominslag (splinterbom) hoek AbtenlaanRicherstraat. Mejuffrouw C. Schijns overlijdt.
Leny Abweiler raakt door een bominslag gewond voor haar huisdeur op de Onze Lieve Vrouwestraat en sterft op 2 december 1944.
Bominslag voor het pand Richerstraat 4.
Bominslag voor de Huishoudschool in de Haghenstraat waardoor J. Koullen overlijdt.

26 november: Bominslag Kloosterraderstraat op nummer 58

28 november: Granaatinslag aan de Hammolenweg

1 december: Vandaag vallen de meeste slachtoffers op één dag bij een bominslag op het terrein van de mijn Julia. Eén enkele Duitse vliegtuigbom valt middenin een wachtrij bij het schaftlokaal. Een van de slachtoffers, die daarbij overlijdt is Hubert Lutgens (* 11 april 1929 in Nieuwenhagen), een leesjongen uit de Hoogstraat in Nieuwenhagen. Uit zijn overlijdensakte en zijn bidprentje blijkt dat hij in Nieuwenhagen is overleden. Met hem sterven door die bominslag in totaal 18 Amerikaanse soldaten; 11 daarvan sterven vrijwel op slag en de laatste sterft op 15 januari 1945 in Engeland aan zijn verwondingen. Er is sprake van meer dan 60 gewonden. Bekijk hier de plaquette

18 december: Bominslag Kaalheide

1945


1 januari: Granaatinslag Heiluststraat

15 januari: Om 20:15, op de hoek Locht op nummer 121, Drievogelstraat komt een nlV-1 terecht. Er valt 1 slachtoffer (een baby) en diverse gewonden. Het boekwerk Kerkrade en zijn inwoners in de oorlog 1940-1945 meldt deze gebeurtenis op 14 januari.

2 maart: :Bominslag aan de Nieuw Erensteinerweg

Onbekend

Onderstaande bominslagen dateren van een vooralsnog onbekende datum.

 1. Een groep van 3 enigszins verspreide inslagen nabij hoeve Dentgenbach.
 2. Groep van 4 inslagen in de Kokelestraat te zuiden van de Kohlbergsgracht.
 3. Een enkele inslag op het voormalige mijnspoor van de Domaniale Mijn tussen de kruising met de Kruisstraat en de kruising met de Reyserkuilenstraat. De inslag dateert van 24 oktober in een vooralsnog onbekend jaar.
 4. Een groep van 3 inslagen aan het einde van de Nummer II straat tussen deze straat en de Lambertistraat.
 5. 1 enkele inslag, kruising Abtenlaan / Haghenstraat / Lambertistraat.
 6. 1 enkele inslag op de Graaf Saffenburgweg nabij de ingang van het Gymnasium.
 7. 1 in het huidige stadspark ter hoogte van het hertenpark.
 8. 4 inslagen nabij het Vrouwenzief. De inslagen lopen in Westelijke richting.
 9. 4 inslagen in de Hertogenlaan in Noordwestelijke richting.
 10. 1 inslag aan de Brughofweg op de plaats van de voormalige roeivijver.
 11. 4 inslagen langs de spoorlijn, ter hoogte van het station Chevremont. 2 Inslagen liggen voor en 2 liggen achter de brug. De brug lijkt het doelwit te zijn, het tegendeel is waar, doelwit is het station.
 12. 1 inslag tegenover cafe Cloth in het verlengde van de Luikerheidestraat.
 13. 7 inslagen rond de Nederlands Hervormde Kerk te Chevremont.
 14. 3 inslagen in de huidige Cranenweyer bij de brug met Erensteinerbosweg.

Laatst bijgewerkt doorJo Linden op 9 augustus 2022
352 x gelezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.