Ordedienst

De ordedienst is een organisatieonderdeel van de verzetsbeweging in de na-dagen van de Tweede Wereldoorlog.
De LO (Landelijke Ordedienst) wordt in 1943 opgericht als militaire tak van de verzetsbeweging. De eerste Kerkraadse Ordedienst wordt in juli 1944 in Kerkrade-Oost opgericht. Deze organisatie valt uiteen wanneer op 25 september de Evacuatie start. Na de bevrijding van Kerkrade-Oost worden er 3 ordediensten opgericht:

  1. Kerkrade-Centrum;
  2. Bleijerheide (op 6 oktober) met als commandant: Wiel Bahnen
  3. Chevremont.

De Ordedienst van Kerkrade-West start medio augustus 1944. Sectie Commandant is Dhr. Linssen. Hij is dan eigenaar en directeur van de steenfabriek Linssen aan de Drievogelstraat. De dag voor de bevrijding van Kerkrade-West worden hij en zijn kompaan B. van de Weijer tevergeefs verraden en moeten zij onderduiken.
De ordediensten hebben ook de leiding over de 4 werkkampen die zijn ingericht om NSB-ers en geestverwanten op te sluiten totdat er recht over hen gesproken wordt. Deze werkkampen zijn gelegen bij de mijn Willem-Sophia, aan de voet van de steenberg van Staatsmijn Wilhelmina, bij de luchtschacht Nulland, bij de schacht Berenbos en bij de mijn Julia. Een onbekend, maar groot deel, van de gevangen wordt mishandeld. Een deel overlijdt aan de gevolgen daarvan.
De ordediensten zijn geen lang leven beschoren. Op 1 november 1944 wordt de landelijke Bewakingstroepen in het leven geroepen ter vervanging van de ordediensten. Peloton Kerkrade wordt op 1 december 1944 gevormd uit leden van de ordediensten Kerkrade en Bleijerheide.

Delen:
Deel dit artikel per mail


Verzend
laatste update doorJo Linden op 26 augustus 2020
75 x gelezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *