Spoorlijn

Er loopt door Kerkrade een aantal kilometers spoorlijnen. Deze spoorlijnen worden voor industriële doeleinden of voor personenvervoer gebruikt. Een deel daarvan staat bekend als Miljoenenlijn.

Geografisch


Een spoorlijn loopt vanuit Landgraaf via Kerkrade en Heerlen naar Simpelveld. De andere lijn loopt vanuit Landgraaf via Kerkrade naar Merkstein. Verder ligt er nog een aantal kilometers op bedrijfsterreinen. In totaal betreft het hier 16 kilometer spoorlijn. De foto hiernaast toont de restanten van de ommuring de Steenkoolmijn te Spekholzerheide ter hoogte van de spoorwegovergang Grachterstraat.

Geschiedenis


Baanvak Kerkrade-Simpelveld


1988 – Op 28 mei 1988 wordt het baanvak Kerkrade-Centrum – Schin op Geul gesloten. Dit traject wordt op dit moment gebruikt door de ZLSM voor de exploitatie van een stoomtreintraject. Het feit dat een klein gedeelte (900 meter) van dit traject over Heerlens grondgebied loopt heeft voor een aanzienlijke vertraging in de ontwikkeling gezorgd. De N.S. overweegt momenteel verkoop van het traject aan de exploitant. Het baanvak Kerkrade-Simpelveld is al in gebruik vanaf 16 april 1871.
1925 – Er wordt gestart met de aanleg van dit baanvak dat in 1934 gereed komt. Tot aan de Tweede Wereldoorlog bestaat dit baanvak uit dubbelspoor.

Baanvak Kerkrade-Centrum-Schaesberg


2004 – In 2004 wordt de ZLSM-attractie doorgetrokken naar Heerlen over het baanvak via Chevremont-Schaesberg. Deze attractie maakt deel uit van het Kerkraadse Klavertje Vier.
1949 – Op 12 mei wordt begonnen met personenvervoer over dit traject.
1925 – Er wordt gestart met de aanleg van dit baanvak dat in 1934 gereed komt.

Baanvak Rolduc-Schaesberg


2018 – In de periode 28 april – 6 mei worden op regelmatige afstand van elkaar bovenleidingsmasten geplaatst op dit baanvak. Dit 6,5 kilometer-lange traject (Schaesberg – Aken-West) zal dan op gegeven moment een geëlektrificeerd zijn1)De Limburger dd 20180418.
2007 – In dit jaar wordt begonnen met de aanleg van Station Eygelshoven Markt. Twee jaar later, in 2009, besluit de Tweede Kamer om 20 miljoen Euro te investeren in dit traject. Hierdoor kan een start gemaakt worden met de spoorlijnverdubbeling en elektrificatie van dit traject. Mogelijk zou dan het intercitytraject na Heerlen doorgetrokken kunnen worden naar Aken.
1992 – :In mei wordt het personenvervoer op dit baanvak hervat. De trein stopt echter niet meer binnen de gemeentegrenzen van Kerkrade.
1852 – :De eerste spoorverbinding Aken-Herzogenrath – München-Gladbach wordt op 11 november 1852 in gebruik genomen. De eerste diesellocomotief rijdt op 1 augustus 1954 over de miljoenenlijn. Andere bronnen vermelden dat dit pas een dag later gebeurde.
1896 – :De spoorlijn Sittard – ‘s-Hertogenrade (waaronder het baanvak Landgraaf – ‘s-Hertogenrade) is aangelegd op initiatief van dhr. Sarolea. Dit baanvak wordt geopend in 1896 en het personenvervoer wordt gesloten in 1950. In 1974 wordt het station Kerkrade-Chevremont afgebroken.

Verder


Zie ook: Tram- en Buslijnen, stations, openbaar vervoer

Delen:
Deel dit artikel per mail


Verzend

Voetnoten[+]

laatste update doorMartin Krewinkel op 2 december 2020
86 x gelezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *