Chevremont

Stadsdeel in Kerkrade-Centrum


In de oorkonde die beschrijft wat Adam van Ederen krijgt wanneer hij in 1363 Kasteel Erenstein koopt, wordt deze buurt beschreven als Schaveymont. De lokale benaming is ook dan al Sjeveemet. Deze Frans aandoende naam is afgeleid van, en terug te voeren tot, het Latijnse ‘cavatum montem’, of het Franse cavate montehttps://sites.google.com/site/agrarischkerkrade/01-inleiding dd 20171017: een berg met steile hellingen, die afdalen naar een dal of een holle weg.

Tijdens de Franse Heerschappij wordt in 1800 de lokale buurtnaam Sjeveemet verfranst in Chevremont, zonder accenten. Het toevoegen van accenten in de buurtnaam geeft de naam de betekenis van geitenberg, waar gezien de herkomst van de naam uit het verleden, geen enkele aanleiding toe is. Er is een tweetal andere plaatsen met een vergelijkbare naam:

  1. een Frans dorp met de zelfde naam, mét accent: Chèvremont is een gemeente in het Franse departement Territoire de Belfort (regio Franche-Comté) en telt 1269 inwoners (2004). De plaats maakt deel uit van het arrondissement Belfort;
  2. een Frans dorpje, westelijk van Orbey.
Delen:
Deel dit artikel per mail


Verzend
laatste update doorMartin Krewinkel op 21 november 2020
115 x gelezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *