Hoofdstraat

Kerkrade-Centrum


Foto: Wendy Simons

De straat ligt in het verlengde van de Holzstraat en verbindt deze met de Markt.
De Hoofdstraat is een onderdeel van een van de steenwegen, van de Holz naar het centrum en verder naar Valkenhuizen, opengesteld eind September 1786. De aanleg van de steenweg begint in 1785. Gezien de belangrijkheid van deze steenwegen toentertijd is deze weg de Hoofdstraat genoemd. Daarvoor heet de weg de Grote Steenweg. De belangrijkste verbindingsweg tot die tijd is de Kloosterraderstraat. Het voetgangersgedeelte tussen de Poststraat en de Markt is in 1978 in gebruik genomen. Daarvoor, tot in 1976, sluit de straat aan op de Wijngracht. De officiële naamgeving dateert van rond 1911.
Aan deze straat, die in de jaren 60 en 70 tot hét uitgaansgebied hoorde, ligt, of heeft gelegen onder andere Bel Air, Drop Inn, Volkshuis, Hubertushuis, Kirchroa Alaaf en D’r Londener. In het voorjaar van 2009 wordt de straat, samen met de Holzstraat gerenoveerd.

Kruispunt Oost


Aan het einde van de straat aan de oostkant ligt het kruispunt met de straten Onze Lieve Vrouwestraat, Holzstraat en Kruisstraat. Aan dit kruispunt ligt tot 8 juli 1975 woningbedrijf Buck Meubelen (Buco Meubelen) dat door brand verwoest wordt. De restanten zullen nog een aantal jaren blijven liggen totdat in 2010 begonnen wordt met de bouw van een woon-winkelcomplex. Op de vrijgemaakte plek wordt een waterput ontdekt.

Eygelshoven


In de wijk De Kom heeft ook ooit een Hoofdstraat gelegen. Dit is een oude benaming van de huidige Veldhofstraat.

Delen:
Deel dit artikel per mail


Verzend
laatste update doorMartin Krewinkel op 23 november 2020
158 x gelezen

1 reactie op “Hoofdstraat”

  1. H.J.M. Schols.

    De Meubelzaak BUCO van Wiel Buck heeft niet op de Hoofdstraat, maar op de Holzstraat gelegen.
    Er waren zinds jaar en dag twee meubelzaken gelegen, nl de zaak van Buck Ruiters op de hoek, naderhand Schols Meubelen. En de Meubelzaak en Fabriek van Lei Buck naderhand overgenomen door zoon Frans Buck. De zaak van Frans Buck is totaal verwoest door brand.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *