Over KerkradeWiki

Algemeen


De Stichting Kerkrade Gisteren en Vandaag (afgekort KGV) heeft als handelsnaam KerkradeWiki. Wij hebben ons tot doel gesteld een encyclopedie over Kerkrade te doen verschijnen. In de beginjaren (we zijn hier al sinds 1994 mee bezig) waren alle acties er op gericht om deze op papier te doen verschijnen. Omdat de aanloopkosten voor een papieren encyclopedie steeds hoger werden en de inhoud steeds vaker gemuteerd werd, hebben we dit steeds voor ons uit geschoven. Vrij snel was er een verkorte versie op internet te zien. Deze werd steeds meer uitgebouwd. Met de site van vandaag als resultaat. Met de vertaling naar het Nederlands van het Kerkraads woordenboek is over de herkomst en de betekenis van de Kerkraadse woorden en gebruiken nog niet veel gezegd. Waar komen ze vandaan of hoe zijn ze tot stand gekomen? Wie waren de eerste Kerkradenaren en wat lieten zij ons na. Welke eervolle geestelijken en burgers leven voort in de namen van straten en pleinen die u bijna dagelijks in uw gesprekken gebruikt.

Op een gegeven moment bestaat er behoefte aan overzicht. Dan is het gerechtvaardigd, zelfs noodzakelijk, een document als de encyclopedie te doen verschijnen. Door nu correcte informatie aan de lezer aan te bieden hopen wij dat de interesse in Kerkrade en al wat daarmee te maken heeft, groter wordt. De zaken die in deze encyclopedie vermeld worden, hebben niet alleen betrekking op de oudheid maar ook op hedendaagse zaken in Kerkrade.

Een encyclopedie over een levende stad kan nooit compleet zijn. Hoewel bij de totstandkoming van deze informatie gebruik is gemaakt van algemeen aanvaardbare informatiebronnen, zal de uitleg bij diverse onderwerpen beslist voor discussie vatbaar zijn. Naar opmerkingen van lezers zien wij reikhalzend uit, opdat deze encyclopedie ook werkelijk kan uit groeien tot dè encyclopedie, maar meer nog, ùw encyclopedie van Kerkrade.

Ontstaansgeschiedenis


Eind 1990 wordt Ruud Habets (†) door ITP (International Tourism Promotions) uit Amsterdam benaderd voor het organiseren van een educatieve en ontspannende tocht door Kerkrade ten behoeve van een bijeenkomst van het Canadese telecommunicatiebedrijf Northern Telecom. Op zoek naar een thema voor de tocht blijkt dat de enige beschikbare informatie over de mijnbouw handelt. Na de tocht (waarvan de routebeschrijving, genaamd: Kerkrade (Boekwerk, tekst) elders op deze site beschikbaar is) is samen met Martin Krewinkel een eerste aanzet gemaakt tot het inventariseren en uitwerken van onderwerpen die Kerkrade te bieden heeft, buiten de mijnbouw.

Met het verstrijken van de tijd vult het bestand zich waarin de verzamelde gegevens zijn opgeslagen en het idee voor een encyclopedie (al dan niet op internet) is dan snel geboren. Op 1 april 1994 wordt KGV geboren. De vereniging wordt pas officieel wanneer op 23 maart 1995 de statuten passeren bij notaris Muris.

Activiteiten


KGV is geen in het oog springende stichting die wekelijks op de voorpagina van de media staat. Eerder nog, ontplooit zij haar activiteiten op de achtergrond, met deze website als uitzondering op de regel. Uitzonderingen zijn verder nog de spaarzame momenten dat tijdens -ter zake doende- activiteiten een informatiestand bemand wordt waar belangstellenden kunnen vernemen wat de werkzaamheden van deze stichting zijn.

Bronvermelding


Wanneer u iets wilt overnemen van deze site dient deze site als bron vermeld te worden. In de regel worden alle teksten en afbeeldingen op deze site onder GPL licentie gepubliceerd. Wanneer dat niet zo is, staat dat bij die tekst of afbeelding vermeld.

Contact


KerkradeWiki is als volgt te bereiken:

KerkradeWiki
Kruisstraat 66
6461 HB Kerkrade
045-5670567
info@kerkradewiki.nl

Ons Team


 

Jo Vleugelsjo@kerkradewiki.nl
Martin Krewinkelmartin@kerkradewiki.nl
Jo Lindenjo.linden@kerkradewiki.nl
Laatst bijgewerkt doorjo@kerkradewiki.nl op 20 oktober 2021
631 x gelezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.