Maria Stams

Kunstenares


Foto: Roel Eefting

 

Zij maakt als kunstenares deel uit van zowel Werkplaats K als het collectief ApART. Samen met José Fijnaut, waarmee zij samenwerkt in het kunstenaars-duo Koppig Limburg, maakt zij een borstbeeld van Nico Ploum dat op 28 november 2019 in de HuB wordt onthuld. In 2020 maakt ze in opdracht van de Gelderse gemeente Overbetuwe een beeld van Koning Willem-Alexander. Ze komt hiermee in het landelijk nieuws omdat het hier het eerste kunstwerk van Willem-Alexander met baard betreft. Op 2 maart 2021 wordt in Dronten eenzelfde portret onthuld.

Achtergrond


Maria fietst tijdens haar middelbare schooltijd dagelijks langs de Luckerheidekliniek op Chevremont. Hier raakt zij geïmponeerd van de beeldhouwwerken Sculptures Tristes (Verdrietige beeldhouwwerken) van de Belgisch-Franse beeldhouwer Eugène  Dodeigne (1923-2015). En zo is de interesse van Maria Stams in beeldende kunst gewekt.

Foto: Berend Jan de Jong

Na haar middelbare  school vervolgt Maria (1956) haar opleiding aan de Pedagogische Academie Heerlen. Na van 1976 tot 1983 werkzaam te zijn geweest als (vak)docent aan de H. Hartschool Schaesberg besluit Maria haar artistieke ambities een boost te geven. Ze schrijft zich in aan de avondopleiding Academie Beeldende Kunsten in Maastricht.

Van 1983-1989 is Maria werkzaam als activiteitenbegeleider D.V.O. ‘t Veldje in Voerendaal. Sinds 1988 is zij zelfstandig werkend beeldend kunstenaar. Vanaf 1989 combineert ze dit met het docentschap Vrije Akademie ZOM Kerkrade en Landgraaf,

De veelzijdig kunstenaar realiseert haar creaties onder andere in klei, steengoed en brons. Zowel portretten, penningen, (tuin)beelden) en kleine persoonlijke objecten behoren tot haar oeuvre. Het staatsieportret van koning Willem-Alexander in de raadszaal van de Gemeente Kerkrade is Nederlands eerste officieel onthulde portretbuste van nieuwe koning. Een primeur. In 2010 maakt Maria het beeld dat door Gemeente Kerkrade jaarlijks werd uitgereikt als Uitstralingsprijs. Ook ontvangt vanaf 2010 elk vertrekkend raadslid een raadszetel, een door Maria gecreëerd klein bronzen beeldje.

In 2018 realiseert ze samen met de kunstenaar Carry Bakker het onderaan de Haanraderberg bij de T-splising geplaatste kunstwerk de Bandoneonspeler (Letz).  Bij de totstandkoming hebben de bewoners van Haanrade, en met name de kinderen van Basisschool de Blokkenberg, een ruime inbreng.

Beelden van Maria Stams zijn te zien (geweest) in Gees, Swalmen (Internationale keramiekmarkt), Schunck Heerlen, Rijksmuseum Amsterdam  (Rembrandt),  Amsterdam (Weekend van het portret), Odapark Venray1)Deze tekst is mede tot stand gekomen dankzij de vriendelijke medewerking van Ley Kerres..

Verder


Voor meer informatie, zie: www.mariastams.nl
En ook: www.koppiglimburg.nl

Delen:
Deel dit artikel per mail


Verzend

Voetnoten[+]

laatste update doorMartin Krewinkel op 28 maart 2021
156 x gelezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *