Vrije Akademie ZOM

Onderwijsinstelling


De Vrije Akademie, gestart in 19681)Via Limburg dd 20181024 pg 1, is een ontmoetingsplaats voor iedereen die zichzelf wil ontwikkelen op het gebied van kunst en kunstbeoefening. De Vrije Akademie wil jong en oud op een laagdrempelige wijze allerlei faciliteiten bieden en professionele begeleiding. Het doel is om de cursisten zoveel mogelijk kennis en kunde op kunstgebied op te laten doen en talent naar boven te halen. Dit kan op vele manieren en de wensen van de cursist vormen daarbij het uitgangspunt.

De Vrije Akademie is gehuisvest in de Campus Kerkrade, Spekhofstraat 15 in Kerkrade. In een gegeven periode is zij gevestigd aan de Maria Gorettistraat. In Kerkrade worden lessen gegeven in onder andere keramiek, tekenen & schilderen, bloemschikken, edelsmeden, digitale fotografie en het jeugdatelier.
Tevens is het cursuscentrum gehuisvest in het multifunctioneel centrum ‘An de Voeëgelstjang’ 12 in Landgraaf. Hier worden onder andere lessen gegeven in keramiek, beeldhouwen, modevak, bloemschikken, tekenen & schilderen. De Vrije Akademie ontwikkelt ieder jaar nieuwe cursussen, diverse kunstprojecten en losse creatieve workshops, lezingen en activiteiten voor iedereen. Tevens is er een uitgebreid aanbod op het gebied van cultuureducatie aan scholen.

Een paard voor het jeugdatelier


De Vrije Akademie biedt creatieve cursussen voor kinderen van 6 tot 16 jaar. De kinderen leren op een vrije en creatieve manier om te gaan met zeer uiteenlopende materialen. Zij worden actief begeleid en gestimuleerd zodat ze in staat zijn zoveel mogelijk werk naar eigen ideeën en inzicht te maken.
In maart en april 2006 hebben de jonge cursisten onder leiding van kunstenaar en docent Ivon Drummen een paard van kunststof bewerkt voor het Gaia Park in het kader van een Paardententoonstelling.

Eerst werd er een schetsontwerp gemaakt met behulp van een klein model. Ieder kind mocht zijn ideeën en fantasieën vertellen en gezamenlijk werd er voor een ontwerp met een natuurlijke invalshoek gekozen. Het paard werd beschilderd met allerlei planten, bomen en dieren. Daarnaast bezit het paard één kant waarin de natuur ’s nachts is verbeeld en een andere kant die de natuur overdag weergeeft. Het paard werd met veel creatief plezier bewerkt en het prachtige resultaat is eerst te bewonderen bij het Gaia Park. Tegenwoordig (eind 2006 – begin 2007) staat het bij Hoeve Brughof).

Voetnoten[+]

Laatst bijgewerkt doorMartin Krewinkel op 14 november 2020
138 x gelezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.