Carnaval in Haarlem

In 1960 vindt een haast unieke gebeurtenis plaats. Buiten het carnavalsseizoen trekt een door de Kirchröadsjer Vasteloavends Verain Alaaf Kirchroa 1936 georganiseerde Sjtiemoengs-Expres-Tsóg met zo’n 400 Kerkradenaren naar het Noord-Hollandse Haarlem. Tijdens Koninginnedag op 30 april vindt daar een heuse carnavalsdag plaats met medewerking van de KVV. Een optocht trekt door de stad en een kolderiek sprookje “Koolzwartje en de 7 Kabouternozems” wordt opgevoerd. Aan dit alles wordt medewerking verleend door o.a. de Kerkraadse buuttereedners, de Rodazangers, de Sjeveemeter Jonge, de diverse aintseljengere, de Engelsgroep, de Prinsenkapel, het Ballet Kirchröatsjer Meadsjer en uiteraard zijne hoogheid Prins Friets I met heel zijn gevolg.

Kerkraadse carnaval in Haarlem vindt eerder op Koninginnedag 1952 al eens plaats, zij het in een iets bescheidener vorm. Deelnemers in dat jaar zijn de Koninklijke Harmonie St. Philomena Chevremont, Fluit- en Tamboerkorps Wilhelmina Bleijerheide, de Bergkapel van de Domaniale Mijn en het schuttersgilde St. Lambertus. Uiteraard zijn ook zijne hoogheid Prins Frans II met zijn gevolg aanwezig. Vooral de 65 leden tellende groep De Theepoppen maakt grote indruk. De Bergkapel geeft ’s avonds op de Grote Markt een ereconcert. In de eerste week van mei zijn filmopnamen van de optocht te zien in de Hollandia-bioscopen in Kerkrade-Centrum en Eygelshoven.

Het sprookje


Koolzwartje en de 7 Kabouternozems is een door Hans Stelsmann geschreven kolderiek sprookje dat gebaseerd is op Sneeuwwitje. Dit wordt op 30 april 1960 met medewerking van zo’n 100 personen opgevoerd in het Kattenbergse Kenaupark. Koolzwartje stelt zich, evenals haar stiefmoeder, regelmatig de vraag wie de schoonste petticoat in het land heeft. De 7 kabouternozems worden gespeeld door de Rodazangers en de rol van prins komt voor rekening van Stadsprins Friets I. Ballet Kirchröatsjer Meadsjer speelt de rol van elfjes. Het sprookje wordt op 7 mei 1960 nogmaals uitgevoerd, deze keer op de Markt in Kerkrade en uiteraard in dialect.

De optocht in 1960


Bron: Haarlemmer Courant 2 mei 1960

Hieraan doen 17 groepen mee, die tijdens de Jroeësse Tsóg tijdens carnaval zijn geselecteerd door het Haarlemse Centrum-Comité Koninginnedag.

 1. De Buuttereednerwagen
 2. Kozakken van de gebroeders Konings
 3. De heer Savelberg als de clown met de 3 benen
 4. De bedrijfsdrumband van confectiebedrijf Mulkens
 5. De Clown op Aswoensdag
 6. Musketiers van spaarvereniging Onder Ons van de Vink
 7. De Bergkapel van de Domaniale Mijn
 8. Het Kaartspel van spaarvereniging Frama van de Vink
 9. De Roodhuiden van de Engelsgroep
 10. Harmonie St. Aemiliaan Bleijerheide
 11. De Haanraadse Theepoppen
 12. Wagen van de ex-prinsen
 13. Wagen van de Raad van Elf
 14. Prinsengarde
 15. Prinsekapel
 16. De ruiterclub van Haarlem
 17. Prinsenwagen

Het avondprogramma


Vanaf 20:00 vindt er een openluchtconcert plaats van de Bergkapel van de Domaniale Mijn, met ontstoken helmlampen en mijnlampen.  In het Krelagehuis speelt de Rhythmic Band onder leiding van Bob Walls tijdens het grote Oranje-bal.

Om 24:00 vertrekt het Kerkraadse gezelschap per trein huiswaarts.

Trivia


Naar aanleiding van de gebeurtenissen wordt Prins Friets I door Godfried Bomans benoemd tot donateur honoris causa van Teisterbant.

Laatst bijgewerkt doorMartin Krewinkel op 16 mei 2021
132 x gelezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.