De Bergkapel

De Bergkapel is het oudste mijnwerkersmuziekkorps van Nederland. Het muziekkorps was verbonden aan de Domaniale Mijn. Het korps is opgericht op 6 januari 1892 en heeft bestaan tot juli 1967, 2 jaar voordat de Domaniale Mijn definitief sloot. Het 75-jarig bestaansfeest is dus net gehaald. Bij de oprichting was de officiële naam: “Nederlandsche Mijnwerkers Muziekvereeniging Bergcapelle”, in de volksmond sprak men  van Bergkapel en ook wel als Bergmanskapel. Gestart met ongeveer 16 leden, speelden er na de Tweede Wereldoorlog 50 tot 60 muzikanten mee.

Bergkapel

Vanaf het allereerste begin stond de Bergkapel in hoog aanzien. Dat kwam door de uitstekende muzikanten, maar ook door de prachtige uniformen op militaire leest geschoeid. In die tijd was een fanfare/harmonie met een uniform nog hoogst uitzonderlijk. Het uniform was gebaseerd op ‘de Bergfrack mit Schachthut’, een traditioneel mijnwerkersuniform uit het Duitse Saksen. Een geheel zwart uniform met opstaande kraag. Een compleet exemplaar is nog in het bezit van het Continium. Tot omstreeks 1900 droegen de dirigent en bestuursleden een pluim op de pet, daarna kreeg iedereen zo’n pluim.

Spelen bij de Bergkapel wilde elke muzikale mijnwerker wel, alle muzikanten van de kapel werden immers vrijgesteld van nacht- en middagdiensten.

Bergkapel uniform (dirigent?)

De Bergkapel maakte ook regelmatige concertreizen. Hoogtepunten waren het defilé op de dam in Amsterdam voor koningin Wilhelmina bij haar zilveren regeringsjubileum in 1923 en nog eens zo’n defilé ter ere van het 40-jarig jubileum als vorstin in 1938.

Gouden jublieum


Men was van plan om op 10, 11 en 12 augustus 1942 het Gouden jubileum te vieren op het feestterrein aan de Niersprinkstraat maar die is door de oorlog niet doorgegaan en uitgesteld tot 1946. De feestelijkheden vonden plaats op 10, 11 en 12 Augustus 1946.

Vanaf 1951 speelde de kapel elke vier jaar op het WMC in Kerkrade. Niet alleen speelden ze het Wilhelmus bij de opening en sluiting van dit evenement, ze lieten zich ook volop zien in het stadion bij de marswedstrijden en in de binnenstad van Kerkrade. Het korps was dan ook zeer beliefd bij de bevolking.

Voorzitters

  • 1892 – 0000 Jos Schaffrath
  • 1901 – 0000 Nievelstein

dirigenten

Verder

Op deze video hoort u de Bergkapel het nummer ‘Bergmann Gluck Auf’ spelen, een opname uit 1950

 
Deel dit artikel:
Laatst bijgewerkt doorJo Linden op 25 februari 2024
529 x gelezen

1 gedachte over “De Bergkapel”

  1. In de tweede helft van de jaren vijftig was de heer Gerards dirigent van de harmonie van het kleinseminarie Rolduc. Er werd toen gezegd, dat hij jarenlang dirigent was geweest van de harmonie van de Dominiale mijn en dat hij de componist was van de mars Bergmann Gluck auf. Wij (ik speelde in genoemde harmonie) hebben die mars vaak gespeeld. Omdat ik begeleiding speelde kon ik jammergenoeg het zang-gedeelte nooit meezingen.

Reageer, LET OP, u bereikt niemand waarover het artikel gaat! :

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *