St. Lambertus

St. Lambertus

Hij afgebeeld op het gemeentewapen en is patroon van de dekenale parochie. Sint Lambertus van Maastricht wordt in die plaats geboren rond 635 en hij overlijdt in 705. Zijn feestdag wordt in de bisdommen Roermond, Breda, Den Bosch gevierd op 17 oktober. Als jong kind wordt Lambertus opgevoed in het paleis van bisschop Theodardus. Na de moord op Theodardus wordt hij op instigatie van Childeric II tot diens opvolger benoemd. Na de dood van Childeric wordt hij van zijn bisschopstroon verjaagd en trekt Lambertus zich zeven jaar terug in een cel van de abdij van Stavelot. Peppijn van Herstal haalt hem, terug en installeert hem opnieuw op de bisschopstroon.
Hij versterkt dan de kerkelijke macht en tucht en onderneemt pogingen de heidense Brabanders, in het land dat dan Taxandrië heet. Aan het einde van zijn leven doet Lambertus afstand van zijn ambt en woont hij als monnik in een kleine christelijke gemeenschap in Luik, dat op dat moment niet veel groter dan een klein dorp is. Daar laaien oude conflicten met leidende families op gegeven moment weer op. Wanneer volgelingen van Lambertus een tegenstander om het leven brengen, breekt de vendetta los. Tijdens een gebed op het graf van zijn voorganger wordt Lambertus met een goedgericht pijlschot vermoord. Zijn lichaam wordt eerst op het grafveld van Sint Pieter bij Maastricht, in het graf van zijn vader begraven, maar later door Sint Hubertus naar de kathedraal van Luik overgebracht. Zijn verering verspreidt zich al snel over heel Nederland. De plaats Lambertschaag in de gemeente Noorder-Koggeland N.H., bijvoorbeeld, is vernoemd naar deze martelaar/bisschop.
Bij gelegenheid van het feit dat het op 17 oktober 2005, 1300 jaar geleden is dat hij overlijdt, verschijnt op die dag een boekwerk over Lambertus. Het initiatief hiertoe komt van Bureau Historisch Present te Holset, het is geschreven door Drs. Luc Wolters en het voorwoord is van Bisschop Frans Jozef Marie Wiertz.

St. Lambertusvoet

Een Lambertusvoet is 29.1777 centimeter. Dit is een rekenmaat vanaf 1641 tot zeker in 1783. De oorspronkelijk breedte van de Kerkraadse Steenwegen is hiervan afgeleid.

St. Lambertusmarkt

Jaarmarkt die met regelmaat gehouden wordt op de Markt van Kerkrade-Centrum.

Delen:
Deel dit artikel per mail


Verzend
laatste update doorJo Linden op 9 november 2020
134 x gelezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en GooglePrivacy PolicyenServicevoorwaarden toepassen.