Miljoenenlijn

De aanleg hiervan begint in 1925 ten behoeve van het kolenvervoer van de steenkoolmijnen en als werkverschaffingsproject. Hierbij wordt 3,6 miljoen kubieke meter grond verzet. De spoorlijn komt gereed op 15 juni 1934.

Algemeen

De naam is ontleend aan de kosten per kilometer. Er wordt een astronomisch bedrag in die tijd uitgegeven; fl. 14,4 miljoen voor een lengte van 12,5 km spoor. De bijdrage van Rijkswaterstaat bedraagt 1,7 miljoen gulden. De Miljoenenlijn wordt dus in eerste instantie gebruikt voor vervoer van grondstoffen voor de steenkoolmijnen en voor het vervoer van de mijnwerkers. De lobby daarvoor begint door de lokale ondernemingen en overheden in 1907. Het startsein voor de aanleg komt in 1919, maar pas in 1925 wordt daadwerkelijk gestart met de aanleg. Bij die aanleg verplaatsen 600 Limburgse arbeiders (plus een onbekend aantal arbeiders uit het noorden van het land) 3,6 miljoen m3 grond. Die aarde wordt onder andere gebruikt om de spoordijk over de Anstelerbeek 32 meter op te hogen. Op 15 juni 1934 is de spoorlijn klaar voor goederenvervoer. Het eerste openbare persoonsvervoer begint op 15 mei1949, wanneer de lijn officieel geopend wordt, 24 jaar na de start van de aanleg.
Op 1 augustus 1954 (andere bronnen vermelden 2 augustus 1954) rijdt er de eerste diesellocomotief. Deze heeft als bijnaam Blauwe Engel. Het baanvak Heerlen / Kerkrade-Centrum wordt in 1986 geëlektrificeerd. Het baanvak Kerkrade-Centrum / Schin op Geul wordt op 28 mei 1988 gesloten. In datzelfde jaar rijdt de eerste elektrische trein wanneer Kerkrade kopstation geworden is.
De geplande Avantislijn loopt vanaf 2013 deels over dit traject.

Afbeeldingen

Hambosbocht
Tunnel aan de Slakbeemdenweg
Tunnel aan de Wijngracht/Bril
Brug aan de Kaffeberg/Toupsbergstraat
Brug aan de Kaffeberg/Toupsbergstraat
Traject aan de Toupsbergstraat

Stoomtrein

Een deel van het traject wordt door de Simpelveldse ZLSM geëxploiteerd als stoomtreinattractie. De aanleg hiervan loopt vertraging op vanwege het feit dat 900 meter (zonder halteplaats) van het traject over Heerlens grondgebied loopt en de gemeente Heerlen minimaal meewerkt aan de realisatie van de attractie.
Ook uit een artikel van dagblad de Limburger van 17 mei 2013 blijkt dat onduidelijk is, dat het baanvak van de Miljoenenlijn een andere is dan van de toeristische ZLSM attractie. Het blijft een hardnekkig misverstand. Duidelijker wordt dit eind december 2013 in de media gepresenteerd wanneer Provincie Limburg en de 4 aanpalende gemeenten van de attractie-lijn eigenaar worden van het ZLSM-traject, baanvak Kerkrade-Simpelveld-Gulpen/Wittem-Valkenburg en de bijbehorende opstallen.

Verder

 

Delen:
Deel dit artikel per mail


Verzend
laatste update doorJo Linden op 28 november 2020
96 x gelezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *