Recordpogingen

Hieronder staat een (verre van compleet) overzichtje van zaken die op de een of andere manier een record of poging daartoe zijn geweest:

1923 – In januari lukt het paardenslachter Jos W. om in één dag tijd 12 keer bekeurd te worden wegens het onbeheerd laten staan van een trekdier. Daarnaast krijgt hij een dag later nog een proces-verbaal voor het overtreden van de ijkwet. Vanwege deze 13 overtredingen mag hij zich verantwoorden bij de politierechter.

Hein(tje) Simons heeft in een vooralsnog onbekend jaar het Guinness Book of Records weten te halen als jongste platenmiljonair ooit.

1968 – Van vrijdag 5 juli tot maandag 15 juli speelt de Hoensbroeks-Kerkraadse beatformatie Tomorrow’s Scene in de zaal van Bar-Dancing Apollo nonstop in een poging het oude record uit 1967 van de Duitse band The Rattles, 248 uur, te overtreffen. Met 10 dagen, 10 uur, 10 minuten en 10 seconden continue spelen weten ze het oude record te verbeteren.

1987 – In september starten de feestelijkheden ter gelegenheid van “200 jaar Nieuwstraat”. In het kader hiervan besluit de organisatie een wereldrecordpoging te ondernemen door ’s werelds langste bierbuffet neer te zetten op de dan nog aanwezige leiconblokken die de Duitse en Nederlandse zijde van de Nieuwstraat-Neustrasse van elkaar scheiden. Vier Duitse en vier Limburgse brouwerijen geven het idee samen gestalte. Het buffet heeft een totale lengte van zo’n 1,5 kilometer. De Duitsers gooien op het laatste moment roet in het eten en willen de festiviteiten verplaatsen naar op zijn vroegst mei 1988. En dat is voor de Nederlandse kant helaas geen optie, waardoor deze recordpoging sneuvelt voordat ze begint.

1987 – In mei krijgt bakkerij Het Anker een vermelding in het Guinness Book of Records als zij de dan grootste vla ooit bakt. De vla heeft een diameter van 252 cm. en weegt 131 kilo. Er wordt 21 kilo deeg gebruikt, 13 kilo banketbakkersroom, 95 kilo abrikozen, rode rouanen en morellen en 10 kilo abrikozenmoes. De bakkerij is eerder al eens in het Guinness Book opgenomen toen ze een vla bakte van 183 cm. in doorsnee.

2011 – Op 27 augustus wordt in GayaZOO de Gayapark Zoo Marathon gelopen. Dit is de allereerste marathon die in een dierenpark wordt gelopen en hiermee behaalt men een vermelding in het Guinness Book of Records. Vanaf 16:00 worden er 22 rondes gelopen door maximaal 100 deelnemers, waarbij een hoogteverschil van 1000 meter wordt overwonnen. Bekende namen die zich onder de deelnemers bevinden zijn ultraloper Marc Papanikitas en Filip Detiège. Deze laatste haalt de eerste plaats bij de heren. Bij de dames gaat Esther Devilee er met de eerste prijs vandoor. De opbrengst van het inschrijfgeld is bestemd voor Gaia Nature Fund.

2019 – Eind mei strijken 400 flamingo’s neer in GayaZOO. Dit is de grootste groep van deze vogelsoort in een Europese dierentuin. Een poging wordt ondernomen om het record op één been staan te verbeteren en zo een vermelding in het Guinness Book te krijgen.

2021 – St. Jan Baptist, school voor (voortgezet) speciaal onderwijs, onderneemt op 1 oktober 2021 een wereldrecordpoging. De bedoeling is dat de 250 deelnemers 1000 keer de 508 trappen van de Wilhelminaberg beklimmen, hetgeen ongeveer overeenkomt met 10 keer de Mount Everest beklimmen. Het geld dat met deze recordpoging wordt opgehaald komt ten goede aan Only Friends Limburg, een vereniging waar iedereen met een lichamelijke of verstandelijke beperking kan sporten. Voor de recordpoging heeft men tijd van 08:30 tot 14:00, maar al om 10:30 is duidelijk dat de leerlingen het record in hun zak hebben.

Delen:
Deel dit artikel per mail


Verzend
laatste update doorMartin Krewinkel op 9 oktober 2021
13 x gelezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *