Recordpogingen

Hieronder staat een (verre van compleet) overzichtje van zaken die op de een of andere manier een record of poging daartoe zijn geweest:

1923 – In januari lukt het paardenslachter Jos W. om in één dag tijd 12 keer bekeurd te worden wegens het onbeheerd laten staan van een trekdier. Daarnaast krijgt hij een dag later nog een proces-verbaal voor het overtreden van de ijkwet. Vanwege deze 13 overtredingen mag hij zich verantwoorden bij de politierechter.

Hein(tje) Simons heeft in een vooralsnog onbekend jaar het Guinness Book of Records weten te halen als jongste platenmiljonair ooit.

1968 – Van vrijdag 5 juli tot maandag 15 juli speelt de Hoensbroeks-Kerkraadse beatformatie Tomorrow’s Scene in de zaal van Bar-Dancing Apollo nonstop in een poging het oude record uit 1967 van de Duitse band The Rattles, 248 uur, te overtreffen. Met 10 dagen, 10 uur, 10 minuten en 10 seconden continue spelen weten ze het oude record te verbeteren.

1978 – De dan 24-jarige Peter Pronk wil in 1978 het wereldrecord pianospelen verbreken. De recordpoging wil hij doen plaatsvinden in zijn eigen café, L’Artist aan de Marktstraat 5 in Eygelshoven. Het record staat dan op naam van de Amerikaan James Crowley, die het 45 dagen en 11 uur heeft weten vol te houden. Pronk start zijn poging op 14 juli en op zondag 27 augustus wordt duidelijk dat hij met 1091 uur spelen het wereldrecord verbroken heeft. Om zijn record veilig te stellen speelt hij nog drie dagen langer door.

1987 – In september starten de feestelijkheden ter gelegenheid van “200 jaar Nieuwstraat”. In het kader hiervan besluit de organisatie een wereldrecordpoging te ondernemen door ’s werelds langste bierbuffet neer te zetten op de dan nog aanwezige leiconblokken die de Duitse en Nederlandse zijde van de Nieuwstraat-Neustrasse van elkaar scheiden. Vier Duitse en vier Limburgse brouwerijen geven het idee samen gestalte. Het buffet heeft een totale lengte van zo’n 1,5 kilometer. De Duitsers gooien op het laatste moment roet in het eten en willen de festiviteiten verplaatsen naar op zijn vroegst mei 1988. En dat is voor de Nederlandse kant helaas geen optie, waardoor deze recordpoging sneuvelt voordat ze begint.

1987 – In mei krijgt bakkerij Het Anker een vermelding in het Guinness Book of Records als zij de dan grootste vla ooit bakt. De vla heeft een diameter van 252 cm. en weegt 131 kilo. Er wordt 21 kilo deeg gebruikt, 13 kilo banketbakkersroom, 95 kilo abrikozen, rode rouanen en morellen en 10 kilo abrikozenmoes. De bakkerij is eerder al eens in het Guinness Book opgenomen toen ze een vla bakte van 183 cm. in doorsnee.

2011 – Op 27 augustus wordt in GayaZOO de Gayapark Zoo Marathon gelopen. Dit is de allereerste marathon die in een dierenpark wordt gelopen en hiermee behaalt men een vermelding in het Guinness Book of Records. Vanaf 16:00 worden er 22 rondes gelopen door maximaal 100 deelnemers, waarbij een hoogteverschil van 1000 meter wordt overwonnen. Bekende namen die zich onder de deelnemers bevinden zijn ultraloper Marc Papanikitas en Filip Detiège. Deze laatste haalt de eerste plaats bij de heren. Bij de dames gaat Esther Devilee er met de eerste prijs vandoor. De opbrengst van het inschrijfgeld is bestemd voor Gaia Nature Fund.

2019 – Eind mei strijken 400 flamingo’s neer in GayaZOO. Dit is de grootste groep van deze vogelsoort in een Europese dierentuin. Een poging wordt ondernomen om het record op één been staan te verbeteren en zo een vermelding in het Guinness Book te krijgen.

2021 – St. Jan Baptist, school voor (voortgezet) speciaal onderwijs, onderneemt op 1 oktober 2021 een wereldrecordpoging. De bedoeling is dat de 250 deelnemers 1000 keer de 508 trappen van de Wilhelminaberg beklimmen, hetgeen ongeveer overeenkomt met 10 keer de Mount Everest beklimmen. Het geld dat met deze recordpoging wordt opgehaald komt ten goede aan Only Friends Limburg, een vereniging waar iedereen met een lichamelijke of verstandelijke beperking kan sporten. Voor de recordpoging heeft men tijd van 08:30 tot 14:00, maar al om 10:30 is duidelijk dat de leerlingen het record in hun zak hebben.

2021 – De Kerkraadse kunstfotograaf Ludwig (Luttie) Esser start op 6 maart 2020 met een expositie van zijn werk in het gemeentehuis van Beek. De opbrengst is bedoeld voor Kika. Door de coronamaatregelen gaat het gemeentehuis echter vrijwel meteen na de opening van de expo op slot en is alleen nog op afspraak te bezoeken. Hierdoor worden ook geen werken verkocht. In november 2021 is duidelijk dat Luttie twee records te pakken heeft: dat van de langst hangende kunstenaar en dat van de minst verkochte.

Laatst bijgewerkt doorMartin Krewinkel op 12 augustus 2022
78 x gelezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.