Bakkerij Het Anker

J.H.H. (Henri) Kuijpers opent op 7 oktober 1926 een broodbakkerij aan de Pannesheiderstraat 31. Hij wordt later opgevolgd door zijn zoon F.A. (Frans) Kuijpers Jr.

Ooit begonnen als een klein bakkerijtje met slechts één houtoven is brood- en banketbakkerij Het Anker in 1950 uitgegroeid tot een van de grootste en modernste bedrijven in de mijnstreek.

In 1928 is Het Anker de eerste bakkerij in Nederland die haar klanten gesneden roggebrood aanbiedt en in 1950 introduceert Henri Kuijpers samen met bakker Erkens uit Brunssum het gesneden witbrood. Beiden zijn in hun tijd revolutionaire nieuwigheden te noemen! In 1928 krijgen alle adressen in Kerkrade bij wijze van reclame 2 sneetjes keurig in zilverpapier verpakt roggebrood in de brievenbus. De bevolking verklaart Kuijpers voor gek, maar zijn idee vindt uiteindelijk haar weg.

Aan het begin van de jaren 60 van de vorige eeuw wordt de bakkerij verder uitgebreid en gemoderniseerd. Op 1 februari 1961 wordt de dan volledig volautomatische bakkerij heropend. De nieuwe bandoven, een van de modernste die men op dat moment in Europa kan vinden, kent een productie van 1200 broden per uur. Vanuit Tsjecho-Slowakije stuurt men regeringsambtenaren om deze noviteit te komen bekijken.

De bakkerij staat bekend om haar voor de gezondheid veelgeprezen Graham- en Hauserbrood. De bakkerij bezit hiervoor de alleenverkooprechten. De ingang van de winkel bevindt zich aan de Kokelestraat 7. Tot ongeveer 1950 brengt Kuijpers zijn waar rond met paard en wagen.

Per 3 september 1983 verhuist de bakkerij naar de Tunnelweg. De brood- en banketproductie draait dan al een half jaar in het nieuwe pand. Men levert 69 broodvarianten en 76 soorten gebak. In mei 1987 krijgt de bakkerij een vermelding in het Guinness Book of Records als zij de dan grootste vla ooit bakt. De vla heeft een diameter van 252 cm. en weegt 131 kilo. Er wordt 21 kilo deeg gebruikt, 13 kilo banketbakkersroom, 95 kilo abrikozen, rode rouanen en morellen en 10 kilo abrikozenmoes.

Op 20 april 1993 vindt er een inval plaats door de Fiod. Men vermoedt dat het bedrijf jarenlang belastingvrije bonussen voor het personeel wel in de boeken heeft genoteerd, maar nooit heeft uitgekeerd. Het gaat om Fl.550,- per werknemer per jaar. De fraude zou minstens vanaf 1991 plaatsvinden bij ruim honderd werknemers.

Bakkerij Het Anker wordt als zodanig voor het laatst genoemd in 1994. In maart 2003 wordt Bakkersland Kerkrade BV opgericht, die later overgaat in Goedhart Kerkrade BV.

Trivia


Kuijpers is de eerste die Nederlands brood naar Duitsland exporteert. Rond 1960 verlaat dagelijks een bestelauto met 1500 kilo brood de bakkerij naar afnemers in Duitsland. De eerste bestelwagen die de Duitse grens passeert wordt echter door de Duitse douane in beslag genomen en de chauffeur wordt twee etmalen in hechtenis gehouden. Kuijpers had een Duitse chauffeur op een Nederlandse bestelbus gezet en dat mocht niet.

Laatst bijgewerkt doorMartin Krewinkel op 27 mei 2021
251 x gelezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.