Staatsmijn Wilhelmina

Dit is de eerste en kleinste staatsmijn in de omgeving. Zij is officieel gelegen te Terwinselen en is genoemd naar Wilhelmina Van Oranje-Nassau. Hoewel zij wordt aangeduid met de ligging Terwinselen, ligt het grootse deel van het mijnbedrijf in Schaesberg. Slechts een uitloop van het mijnspoor loopt, in zuidoostelijke richting, Terwinselen in.

Het bedrijf


Het mijnbedrijf levert tevens het warme water aan het badhuis te Terwinselen. Op 8 januari 1903 wordt zij officieel aangemerkt om te ontginnen. Deze ontginning start in 1906 en eindigt in 1969. De opening is echter eerst in 1909 op 1 januari. Het concessieveld waar binnen zij opereert heet Ernst. In deze periode produceert zij 59.235.000 ton steenkool met 2 schachten waarvan de diepste tot 823 meter gaat.

In 1946 ontploft op 6 juli mijngas. In eerste instantie overlijden 6 mijnwerkers en later 2 anderen aan de gevolgen van de opgelopen brandwonden.

Monument


Wanneer de Staatsmijnen 50 jaar bestaan wordt in 1952 een monument, een mijnlamp, geplaatst. Dit monument zal echter al vrij snel verdwijnen met onbekende bestemming. In 2019 start een crowd-fundingsactie om een vergelijkbaar monument te plaatsen1)Dagblad de Limburger dd 2019-01-04 pg 7.. Dit resulteert uiteindelijk in het Mijnwerkersmonument Terwinselen.

Met het verwijderen van een schoorsteen, 10 jaar na de sluiting, op 10 februari 1979 verdwijnen bijna de laatste resten van deze mijn. Van de oorspronkelijke mijn zijn slechts een stuk mijnspoor met twee wagons, de Gedachteniskapel Mijnwerkers en de oude leermijn gebleven.

Trivia


Naar werktuigkundig Directeur R. de Kat is het De Katplantsoen genoemd in Schaesberg.

Voetnoten[+]

Laatst bijgewerkt doorMartin Krewinkel op 24 maart 2021
293 x gelezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.