Hoogspanningskabel

Algemeen


Tegen het eind van de jaren 80 van de 20e Eeuw legt de NV PLEM (tegenwoordig Essent) een hoogspanningskabel in de grond die dwars door Kerkrade loopt.

Het is de glasfabriek Vegla in Herzogenrath die de energiebehoefte heeft, die blijkbaar vanuit Duitsland niet geleverd kan worden. Het dichtstbij zijnde onderstation ligt aan de Rukkerweg te Terwinselen. Van daar loopt ondergronds de hoogspanningskabel naar de Vegla. De route waarlangs de kabel ligt, is op de afbeelding weergegeven. De lengte van de kabel is 6.144 meter. Deze lengte is exclusief de gebruikte kabel op de bedrijfsterreinen. Daarnaast wordt een onbekend aantal meter kabel gebruikt bij de onderdoorgang van de Roderlandbaan. Anno 2007 maakt Vegla geen gebruik meer van de kabel, als gevolg van veranderde energieprijzen in Duitsland.

Spannend


De spanning op de kabel is 150 KV. De spanning op hoogspanningslijnen in Zuid-Nederland is 380 KV. In onderstations wordt deze spanning, voor klein-afnemers, stapsgewijs naar 10 KV verminderd (van 380KV -> 150KV -> 110KV -> 50KV -> 20KV -> 10KV). Dit is dan de spanning die in wijkverdeelpunten 400 en 230 Volt oplevert.

Route


De route van de kabel is als volgt.

Delen:
Deel dit artikel per mail


Verzend
laatste update doorJo Linden op 5 februari 2021
60 x gelezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *