Dentgenbachweg

Algemeen


De straat verbindt de wijken Kaalheide en Hopel en ligt tot aan de realisatie van de Buitenring in het verlengde van de Heiveldstraat en verbindt deze tot 2018 met de Nachtegaalstraat. Daarna sluit de weg aan de Noord-Oostkant

Aan de Zuidkant sluit de weg vanaf 2017 aan op rotonde met de Kerkradersteenweg. De straat loopt over het hele traject parallel aan de Buitenring. De naamgeving dateert van 15 augustus en de verlenging van 28 november 1969.

Achtergrond


De straat is genoemd naar Hoeve Dentgenbach, die in de Annales Rodenses Dentgenbach genoemd wordt. Die naamgeving dateert van 15 november 1968, de naamgeving van de verlenging dateert van 15 augustus. In de volksmond wordt steeds gesproken over de Dentgenbacherweg. Er zijn in Kerkrade 2 straten die in 2 totaal verschillende postcode gebieden liggen. De Dentgenbachweg doet dit aaneengesloten tussen Kaalheide en de Hopel. De Baamstraat doet dit met 2 losse straatstukken tussen Kaalheide en Nulland.

Vanaf 2000 maakt de weg deel uit van het definitieve traject voor de Buitenring Parkstad.

Renovatie


In het najaar van 2002 wordt het gedeelte tussen de Putterstraat en de Mensheggerweg grondig gerenoveerd. Later (in het voorjaar van 2003 wordt het deel tussen de Mensheggerweg en de Tunnelweg gerenoveerd. Op 17 juni 2004 wordt de rotonde geopend op de hoek Dentgenbachweg / Tunnelweg. Aan deze rotonde wordt gewerkt sinds September 2003.

Tijdens de realisatie van Gaia Park wordt over de weg bij dat park een voetgangers- en fietsersbrug geplaatst. Deze brug verbindt sinds eind februari 2005 de Anstelvallei met het Dentgenbachbos. Zij wordt op 14 april van dat jaar geopend door wethouder Peter Thomas. Met de komst van Buitenring Parkstad wordt de brug verplaatst naar een nadere te bepalen plek in de wijk Gracht. Eind 2016 wordt bekend dat de brug in het verlengde van Katz gelegd wordt, over de Buitenring richting Duitsland.

Laatst bijgewerkt doorjo@kerkradewiki.nl op 12 november 2020
161 x gelezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.