Distributiekantoren

Eerste Wereldoorlog


In deze oorlog ligt een distributiekantoor op de hoek PoststraatKloosterraderstraat. Naar dit gegeven wordt het achterliggende weiland Boterwei genoemd.

Tweede Wereldoorlog


Tijdens en na de Tweede Wereldoorlog kent Kerkrade een aantal distributiekantoren. Deze zijn:

Vanaf 17 maart 1943 dienen de Duitse inwoners hun bonnen af te halen in het Braune Haus aan de Holzstraat. Zij krijgen daar dubbele hoeveelheid bonnen.

Bonsoorten


In deze periode is het gebruikelijk dat per gezin een aantal bonnen uitgereikt worden. Omdat bijna alle goederen schaars geworden zijn, wordt het bonnensysteem gebruikt om de verdeling van de goederen te reguleren. De bonnen worden uitgegeven voor levensmiddelen, versnaperingen, textiel, kleding, schoeisel, etcetera. Extra bonnen worden uitgegeven aan personen die gaat trouwen of een huwelijksfeest viert, moeders die net bevallen zijn, mijnwerkers (dekens, chocolade, jenever) of mensen die met giftige stoffen werken. Mensen die in het ziekenhuis worden opgenomen moeten hun bonnen inleveren. Deze bonnen worden gebruikt voor hun maaltijdvoorziening in het ziekenhuis.

De bonnen worden uitgereikt aan 1 persoon in het gezin met een zogenaamde stamkaart. Met deze bonnen kan er in een winkel iets gekocht worden. Daarbij wordt een bijbehorende bon ingeleverd. De winkelier gaat met deze bonnen terug naar het Distributiekantoor en krijgt daarvoor coupons terug. Met deze coupons kan hij bij de groothandel nieuwe voorraad kopen.

Controle


De controle binnen het systeem is groot. De verstrekte bonnen aan een stamkaarthouder worden administratief bijgehouden. Ook extra aanvragen worden na goedkeuring bijgehouden. Bij een volgende, zelfde, aanvraag, wordt gekeken naar de tussenliggende periode. Wanneer deze te kort is, wordt de aanvraag afgewezen. Bij het kantoor zijn ook controleurs in dienst. Zij voeren steekproeven uit bij gezinnen thuis.

Winterhulp


De NSB-organisatie NVD wordt op 28 juli 1941 opgericht. Zij organiseert de actie Winterhulp, waar alleen NSB-ers van profiteren. Als gevolg daarvan heeft de actie (ook in de rest van Nederland) weinig succes. De eerste voedselbonuitreikingen vinden plaats in Eygelshoven op 19 maart 1942.

Delen:
Deel dit artikel per mail


Verzend
laatste update doorMartin Krewinkel op 19 november 2020
65 x gelezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *