Braune Haus

Algemeen


Er is een aantal huizen in Kerkrade zie zo genoemd worden tijdens de Tweede Wereldoorlog. De reden van de naamgeving is vooralsnog onbekend. Tijdens de Tweede Wereldoorlog doen de huizen, net als Das Heim, dienst als NSB steunpunt.

Chevremont


Het archief van dit NSB-verzamelpunt wordt op 14 september 1944 op het schoolplein verbrand. De exacte locatie is vooralsnog onbekend.

Holz


Dit huis ligt in een vooralsnog onbekende periode aan de Holzstraat op nummer 19. Het is eerder het woonhuis van V.A. Panhuysen.
Vanaf 17 maart 1943 doet dit pand ook dienst als Distributiekantoor voor Duitse inwoners. Wanneer tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog op 14 september Kerkradenaren, maar vooral Holzenaren de vrijheid ruiken, worden op diverse plekken huizen geplunderd. Zo ook dit huis. Een Duitse militiare patrouille komt de orde handhaven, juist op het moment dat een portret van Adolf Hitler naar buiten wordt gegooid. De 15 jarige Leo Heijnen wordt hierop door een Duitse officier neergeschoten1)Ooggetuigenverslag uit het Grootouderboek van Hans Klinkenberg.

Delen:
Deel dit artikel per mail


Verzend

Voetnoten[+]

laatste update doorMartin Krewinkel op 17 september 2020
39 x gelezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *