Vincentiusvereniging

Liefdadigheidsorganisatie


Er bestaan diverse lokale afdelingen van de Vincentiusvereniging, die allen ressorteren onder de Vincentius Vereniging Nederland. De doelstellingen van de vereniging is het inspringen bij nood en crisissituaties en het verlenen van financiële en materiële steun aan hulpbehoevenden.

De Vincentius Conferentie op de Holz wordt opgericht op 12 februari 1936. Het is de enige nog bestaande Vincentiusvereniging in Kerkrade.

De oudste Kerkraadse Vincentiusvereniging, Conferentie St. Lambertus, bestaat vanaf 14 maart 1861 en heeft haar zetel in Kerkrade-Centrum. Conferentie St. Lambertus, onder voorzitterschap van kapelaan Jos. Franck, is opgericht op initiatief van de Rolducse professor J. Knittel en is destijds de enige liefdadigheidsinstelling in Kerkrade. Te Chevremont wordt in 1920 de Conferentie van H. Petrus der Vereeniging van den H. Vincentius opgericht. Eerste voorzitter is P.J. Eck. Op dat moment heeft Kerkrade ook al afdelingen te Bleijerheide, Sint Pietersrade en Afden. De statuten van St. Petrus worden bij Koninklijk Besluit goedgekeurd in september 1921. De statuten van de Conferentie van den H. Antonius der Vereeniging Vincentius Bleijerheide worden in januari 1922 goedgekeurd.

11 april 1927 is de oprichtingsdatum van de Conferentie van de Kleine Heilige Theresia der Vereeniging van den H. Vincentius à Paulo te Eygelshoven, onder voorzitterschap van pastoor Schreijen. President is Ir. Beersma en secretaris is Fr.C. van Dongen. In 1937 is het nog niet mogelijk om een conferentie te Kaalheide voor de verzorging van de in dit rectoraat woonachtige armen in te richten. In afwachting hiervan worden de grenzen tussen de conferenties St. Lambertus en St. Martinus Spekholzerheide aangepast. En terwijl de conferentie Terwinselen in januari 1937 al is opgeheven is in de parochie O.L. Vrouw van Lourdes Gracht een conferentie in voorbereiding.

In ieder geval vanaf 1944 worden de Vincentiusverenigingen vertegenwoordigd door de Bijzondere Raad van Kerkrade en Eygelshoven. In december 1951 wordt tijdens een bijeenkomst van die Bijzondere Raad het idee geopperd om te gaan proberen een Jongeren-conferentie in te richten. Deze is dan bedoeld voor jongeren van 18 tot 30 jaar. De Jongerenvereniging krijgt de naam St. Franciscus van Assisië. Het eerste bestuur (mei 1952) bestaat uit voorzitter J.L. Matti, secretaris Fr. Hermans en penningmeester P. Bergstein.

Laatst bijgewerkt doorMartin Krewinkel op 10 november 2021
81 x gelezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.