Algemeen
Dit is tussen 1600 en het begin van de Franse Tijd (1796) een van de manieren om recht te spreken. Voor de burgerlijke rechtspraak is in die tijd de Schepenbank van toepassing. Het Laathof wordt ook wel Leenhof genoemd. Binnen het gebied van de huidige gemeente Kerkrade en dus ook de voormalige gemeente Eygelshoven is een aantal Laathoven actief.
Eygelshoven
Wilhelm van Mansart de Maulde komt op 6 december 1612 in bezit van de Heerlijkheid van Eygelshoven. In het verleden wordt het Laethof ook wel Tripshof genoemd, naar de naam van een van de Heren, van Berghe-Trips.
Stadhouder
Onderstaande personen zijn stadhouder van het Laethof in Eygelshoven in de genoemde periode. Wanneer bekend is of zij ook eigenaar zijn of zelfs bewoner zijn van het (pand), dan staat dit daar vermeld.
- 1528 – 1531 Johan van Bockhout. Het Laethof zetelt dan in Hoeve Laethof.
- 1751 – 0000 Frans Russel (tussen 29 december 1751 en het einde van de 19e Eeuw). Zijn nazaten nemen het eigendomsrecht verder over na zijn overlijden.
- 0000 – 0000 Francisca van Zevel
Schepenen
- Willem in gen Men, zeker in 1546 en 1550
Kerkrade
Het wordt in Kerkrade gevormd door de abt van Kloosterrade en enkele leenmannen. Zij bespreken de geschillen tussen de abt en de Laten of Horigen.
Klein Winselen
Onderdeel van dit Leenhof is Leengoed Klein Winselen. Op naam van prinses Maria de Ligne wordt het leen in 1732 verheven namens de dan nog minderjarige prins Charles Lamoral de Ligne en vervolgens in 1740 door Charles Lamoral de Ligne zelf.
Van Leerode
Dit laathof van deze adellijke familie Van Leerode ligt in het huidige Haanrade en Chevremont. Aan het einde van de 18e Eeuw is Augustinus Poyck, de bewoner van kasteel Erenstein, stadhouder van het hof.