Hoeve Laethof

Algemeen 


Hoeve waarin het Laetgerecht zetelde. Het pand ligt aan de straat Putstraat 17 in Eygelshoven. Het wordt in 1764 gebouwd door Pfalzgraaf Frans Theodoor Michael Russel. Het is gerestaureerd gedurende Tweede Wereldoorlog tot 1952.
Het ontstaan van het dorp Eygelshoven hangt nauw samen met de stichting van de Laethof. Eygelshoven bestond in de Middeleeuwen uit 3 boerderijen, Eygelshoven ontstond door de verpachting van de gronden. De zogenaamde “Laten” betaalden jaarlijks een pachtsom aan de grootgrondbezitter voor het gebruik van de grond. Een aantal laten tezamen vormden samen een soort Gerechtshof, die haar zetel had in de zogenaamde Grote Hof (later Laethof genoemd). De oorspronkelijke Grote Hof lag vermoedelijk ter hoogte van de huidige Pastorie op de hoek Putstraat/Veldhofstraat. In 1751 werd de hof gekocht door Frans Russel. Hij liet in 1764 in de Putstraat de huidige Laethof bouwen als Herenboerderij. Boven de toegangspoort bevindt zich het wapen van de familie Russel.

18e Eeuw

De hoeve wordt in 1764 gebouwd door Frans Russel. Hier is het Laathof of Laatgerecht van Eygelshoven gevestigd, nadat een vroeger gebouw is verlaten. Bij de komst van de Fransen in 1794 vervalt de functie van het gebouw als zetel van het hof.

20e Eeuw

In 1931 verkocht de familie Russel het pand aan de Gemeente Eygelshoven, die het van 1973 tot 1982 gebruikte als Bestuurscentrum van de Gemeente. De bouw achter het pand is dan gemeenteloods. In de voormalige gemeenteloods is tot in 2007 Scouting Eygelshoven gevestigd. Het pand zelf wordt vanaf een vooralsnog onbekende datum gebruikt door heemkundevereniging Eygelshoven door de Eeuwen heen.
Sinds 1 april 2006 is hier ook Stichting Laurafonds gevestigd.

Afbeeldingen

Laatst bijgewerkt doorJo Linden op 20 juli 2021
170 x gelezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.