Hammolenweg

Kerkrade-Centrum

De straat ligt in het verlengde van de Hammijnstraat en de Brughofweg. De weg is genoemd naar de aan deze weg gelegen Hammolen. In 1883 schenkt de toenmalige eigenaar van kasteel ’s Herenanstel, dhr. P.J. Prickarts een stuk grond aan de gemeente waardoor deze weg aangelegd kan worden. De naamgeving dateert van 12 december 1919.

Tweede Wereldoorlog

Op 9 mei 1944 veroorzaken afweergeschutgranaten en bommen lichte schade aan panden in deze straat. Een dag later op 10 september, echter, ontploft een V1 in de buurt van het St. Elisabeth Stift en laat een 16 meter brede krater achter. Hierdoor raakt een aantal panden onbewoonbaar. Hun bewoners verhuizen naar een tunneltje onder de Wijngracht. Ook bewoners uit het gebombardeerde Chevremont komen hier naar toe. Zij hebben dit reeds ‘leefbaar’ gemaakt om als bescherming te dienen tijdens luchtaanvallen. De Anstelerbeek is drooggelegd en de vloer van de tunnel is voorzien van een houten vloer waarover stro is gelegd. Op 2 stoven wordt dagelijks gekookt. De in- en uitgang is voor een deel dichtgebouwd als bescherming tegen wind, regen en granaatscherven.
72 Personen wonen daar de komende weken permanent. Het gaat om de families Voncken, Kupers, Schlijpen, Wiertz, Kleijnjans, Gerards, Vliegen, Ploum, Vondenhoff, Pluymen, Houben en Beugels. Van Chevremont komen de families Suylen en Vroomen.
Zie ook: Bominslagen

Objecten


Slachthuis

Het slachthuis dat aan deze weg ligt, wordt op 14 augustus 1930 geopend.

Sjtieft

Het Sjtieft is de lokale benaming voor het St. Elisabethstift.

Afbeeldingen

 

Delen:
Deel dit artikel per mail


Verzend
laatste update doorjo@kerkradewiki.nl op 12 november 2020
147 x gelezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en GooglePrivacy PolicyenServicevoorwaarden toepassen.