Slachthuis

Algemeen


De gemeenteraad van Kerkrade besluit in 1912 tot het bouwen van een openbaar slachthuis. Het bedrijfsgebouw komt aan de Hammolenweg. In het eerste jaar worden in Kerkrade 744 runderen, 1047 kalveren, 4340 varkens, 52 schapen en 3 paarden geslacht. Hoewel een slachthuis dus rendabel zou zijn wordt het genomen raadsbesluit echter om onduidelijke redenen niet uitgevoerd en ook een tweede besluit van gelijke strekking uit 1914 wordt niet uitgevoerd. In 1926 wordt voor de derde keer door de raad tot de bouw van een slachthuis, nu met ijsfabriek, besloten. Op 16 oktober 1928 gaat de eerste spade de grond in.

Het gebouw, gelegen aan de Hammolenweg, is een ontwerp van de directeur van de Algemene Technische Dienst Cornelius Duyckers, en zou voor f 159.200,– worden gebouwd door aannemer W. van Wersch uit Kerkrade. De totale kosten lopen uiteindelijk op tot zo’n f 400.000,–. Op 4 augustus 1930 vindt de opening plaats na een plechtige inzegening door deken W. van Ormelingen en het wordt op 25 augustus van dat jaar daadwerkelijk in gebruik genomen.

Op 13 november 2019 wordt Slachthuis Kerkrade B.V. failliet verklaard.

De gebouwen


Om de gebouwen op gelijke hoogte te krijgen moet de Hammolenweg worden omgelegd en de grond, daar waar Vloedgraaf en Anstelerbeek samenkomen, met 2,5 meter worden opgehoogd. De weg is voorheen niet meer dan een paadje en wordt nu verbreed tot zo’n 10 meter. Het totale complex bestaat uit 5 gebouwen. In de gebouwen langs de straat zijn de portierswoning, administratie, laboratorium, donkere kamer voor trichine-onderzoek, directiekantoor, keuringslokalen, kantine en vrijbank gehuisvest. Helemaal links is de woning van de keurmeester en de machinist. Door de hoofdingang naar binnen kom je via een binnenplaats bij de slachtruimtes en de hangruimte. Rechts daarvan zijn de pekelruimte, de ijsbewaarplaats, de ijsfabriek met luchtkoeler en het voorkoelhuis. Deze laatste staat in directe verbinding met het koelhuis, waarachter zich de machinekamer en het ketelhuis bevinden. Hier staan 2 stoomketels voor stoom en warm water. Links van de hangruimte zijn de kleedkamers en de varkensstallen. Achteraan is een overdekte losplaats met 3 ingangen. Hier is ook de darmwasserij met penshuis te vinden. Links van het hoofdgebouw zijn de ziekenstallen en de ziekenslachthal te vinden. Hier aan vast liggen de huidenzouterij, de machinewerkplaats, wagenloods en rijwielstalling. Een 30 meter hoge schoorsteen completeert et geheel. Het slachtafval wordt na een bewerking in de Anstelerbeek gedumpt.

Laatst bijgewerkt doorMartin Krewinkel op 2 november 2021
324 x gelezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.