Annales Rodenses

Algemeen


De geschiedenis van abdij Kloosterrade en het Land van Rode is tussen 1104 en 1157 zorgvuldig bijgehouden in de Annales Rodenses.

De Annalen


De oudste delen worden geschreven tijdens het abbatiaat van abt Erpo. In 1859 verschijnt een tweede uitgave, verzorgd door W. Pertz uit Berlijn in deel XVI van Monumenta Germanica Historica. Momenteel worden de Annales Rodenses bewaard in het Rijksarchief te Maastricht. Het boekwerk bevat 8 Hoofdstukken. In 1995 verschijnt een vertaling in het Nederlands van de hand van Louis Augustus en J.T.J. (Jo) Jamar (13 juli 1944 – 7 maart 2010). Deze vertaling (isbn907440703X++) is aan de receptie op Rolduc verkrijgbaar. Aangezien de Annales Rodenses en de genoemde vertaling rechtenvrij zijn, zijn deze in hun geheel in deze encyclopedie opgenomen. U kunt de complete pdf in ons hoofdmenu vinden of HIER klikken.
Vandaag de dag worden de annalen nog steeds bijgehouden. De tweede set annalen van Heyendal (1157 – 1700) zijn in de handen van vertalers. Deze vertaling zou reeds in 2004 gereed zijn tijdens het 900-jarig jubileum, maar deze deadline werd niet gehaald.

Boek over De Annales Rodenses


Er is een boek geschreven over de Annales Rodenses door Ruud Offermans:

De schrijver Ruud Offermans (1966) studeerde fysische geografie aan de universiteit Utrecht. Momenteel legt hij zich toe op cultuurhistorie. Vandaar zijn belangstelling voor de Annales Rodenses. De geschiedschrijving van de abdij Kloosterrade begint met deze Annales Rodenses, de twaalfde-eeuwse kloosterkroniek. Deze kroniek kan men beschouwen als een eerste reflectie op het eigen, zij het dan nog korte verleden van de gemeenschap. Maar niets is minder waar. Na ontdekking van de oorspronkelijke codex bleek de Annales Rodenses gekuist te zijn. Er werd gesproken over de geheime Messias met de naam Sophia en over Hildegard van Bingen die het Evangelie van Sophia schreef. Ailbertus was opzoek naar de “dea perdita Christianae religionis”, oftewel “de verloren Godin van het christelijk geloof”. Hij zou ze ook vinden, ergens in een klooster in de Provence. Daar zou zij haar geheimen prijsgeven.

Dit boekwerk van Ruud Offermans wordt uitgegeven onder isbn 9789462540361

Laatst bijgewerkt doorjo@kerkradewiki.nl op 24 oktober 2020
235 x gelezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.