Hopel

Stadsdeel aan de noordkant


Kenmerkend onderdeel van dit stadsdeel is de voormalige mijnwerkerskolonie, bijgenaamd: Witte Kolonie. Van dit oude gedeelte, gebouwd tussen 1906 en 1910, wordt in 2009 het stratenplan gerenoveerd. De start daarvan is begin juni van dat jaar. De herkomst van de naamgeving is niet met zekerheid vast te stellen. Hoop is mogelijk een naam voor kleinere percelen in een bos. De toevoeging elis dan een verbastering van lo, ontginning van een bos. Daarnaast is er ook de familienaam Hopel. Op 18 juli 1615 overlijdt in Kerkrade Catharina Hopel, echtgenote van Gerardus Hopel (0000 – 17 mei 1656), landmeter in Aken.
De architect van de 47 woningen in het oude gedeelte is Albert Reichpietsch (19 maart 1876, Witten, Kreis Bochum (D) – 0000). In Kerkrade Onderweg deel XIV uit 2010 wordt abusievelijk zijn vader Carl August Reichpietsch als architect genoemd. Dit is later gerectificeerd.

Trivia


De buurt vormt het decor voor de film: Doodzonde, 1978, 100 minuten, zwart-wit, scenario en regie: René van Nie (1938 – 2017), met: Willeke van Ammelrooy (Marcels moeder), Jan Decleir (Marcels vader), Renée Soutendijk (Renée), José Ruiter (José), Elsa Lioni, Pieke Dassen (missionaris), Pierre Cnoops (kermisexploitant).

Plot: De auteur Marcel wordt door een aantal personen min of meer toe gedwongen deel te nemen aan de bezetting van een voor de sloop bestemde kerk. Zij bereiden een toneelstuk voor waarbij Marcel geconfronteerd raakt met zijn Limburgse jeugd waarin een weerwolf (lees: de duivel) een belangrijke rol speelt. Bij de opvoering van het toneelstuk ziet hij die weerwolf. Die confrontatie wordt hem teveel en hij slaat de weerwolf met een kruisbeeld dood.

Delen:
Deel dit artikel per mail


Verzend
laatste update doorMartin Krewinkel op 15 november 2020
108 x gelezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *