Hopel

Stadsdeel aan de noordkant


Rond 1464 is het dan nog agrarische gebied eigendom van de paters Augustijnen in Aken. Later, in 1716, gaat het over op abt Heyendaal en vanaf 1740 wordt het verpacht aan boeren. Aanvankelijk wordt gesproken over Hoppel of Op die Hoepel so Strijthagen. In 1913 wordt het gebied waartoe ook de Hopel bestaat door de gemeente Kerkrade aangeduid als Wijk-D. Deze wijk strekt zich uit vanaf het St. Elisabeth Stift langs de Bril, Ehrenstein, Boerenanstel, Hopel, Kaalheide en Krichelberg tot in de Ham.

Kenmerkend onderdeel van het stadsdeel Hopel is de voormalige mijnwerkerskolonie, bijgenaamd: Witte Kolonie. Van dit oude gedeelte, gebouwd tussen 1906 en 1910, wordt in 2009 het stratenplan gerenoveerd. De start daarvan is begin juni van dat jaar. De herkomst van de naamgeving is niet met zekerheid vast te stellen. Hoop is mogelijk een naam voor kleinere percelen in een bos. De toevoeging elis dan een verbastering van lo, ontginning van een bos. Daarnaast is er ook de familienaam Hopel. Op 18 juli 1615 overlijdt in Kerkrade Catharina Hopel, echtgenote van Gerardus Hopel (0000 – 17 mei 1656), landmeter in Aken.

De architect van de 47 woningen in het oude gedeelte is Albert Reichpietsch (19 maart 1876, Witten, Kreis Bochum (D) – 0000). In Kerkrade Onderweg deel XIV uit 2010 wordt abusievelijk zijn vader Carl August Reichpietsch als architect genoemd. Dit is later gerectificeerd.

Trivia


  • De buurt vormt het decor voor de Nederlandse film Doodzonde uit 1978.
  • Amateurhistoricus en genealoog Wim Nolten schrijft een groot aantal genealogische werken over de bewoners van de wijk.
Laatst bijgewerkt doorMartin Krewinkel op 7 september 2022
214 x gelezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.