Baamstraat

Algemeen


De Baamstraat in 2003. Foto: Ruud Habets

Kaalheide, Ham1)alle info, Nullet en zieng harmenie, Ruud habets 22 dec 2008,
Deze doodlopende straat begint vanaf de Hamstraat. Vanaf de aanleg van de Buitenring sluit op een andere plek aan dan daarvoor. De naamgeving van de Baamstraat dateert van 12 december 1919.

Zeker tot in 1964 loopt de straat via grenspaal 224 door tot grenspaal 225. Vanaf dat punt loopt zij zeker tot in 1941 door naar de Nullanderstraat. Daarvoor moet zij onder de spoorlijn van de Domaniale Mijn door. Zeker tot in 1964 buigt zij dan af naar het Zuid-Oosten en komt uit in de Maria Gorettistraat, in het verlengde van de Canisiusstraat.

De naamgeving is ontstaan uit varianten op de aanduiding bodem of laaggelegen terrein, zoals boam, boem en baem. De omgeving waar de Crombacherbeek met de Bleijerheiderbeek samengaat in de Anstel, wordt in de kadasterboeken van 1771 en 1774 vermeld als In den Baem.

Er zijn in Kerkrade 2 straten die in 2 totaal verschillende postcodegebieden liggen. De Dentgenbachweg doet dit aaneengesloten tussen Kaalheide en de Hopel. De Baamstraat doet dit met 2 losse straatstukken tussen Kaalheide en Nulland.

Trivia


In een vooralsnog onbekende periode ligt aan deze straat ook Hoeve Kroonen.

Hoeve Kroonen. Foto: archief Wim Krahmer
Delen:
Deel dit artikel per mail


Verzend

Voetnoten[+]

laatste update doorjo@kerkradewiki.nl op 12 november 2020
125 x gelezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en GooglePrivacy PolicyenServicevoorwaarden toepassen.