Buitenring Parkstad


Wegtracee

Deze autoweg van 26 kilometer heeft tot doel de toegankelijkheid van een aantal Parkstadgemeenten te verbeteren.

Algemeen

Het Provinciaal Omgevingsplan Limburg voorziet in de aanleg van een tracee van 2 x 2 rijstroken en een maximumsnelheid van 100 kilometer per uur . Er zijn in Kerkrade 2 mogelijke varianten. De ene variant beschrijft het aansluiten van de N299 op de Dentgenbachweg, die daarna doorgetrokken wordt door het Hamdal tot aan de Hamstraat. De andere variant voorziet in het verbreden van de Roderlandbaan tot aan het Eurode Business Center waar de weg tussen de hoogbouw door via de Melchiorstraat aansluit op de Nieuwstraat en Hamstraat. Gemeente Kerkrade gaat in 2000 akkoord met de tweede variant, maar verzuimd bezwaar aan te tekenen tegen het doortrekken van de Dentgenbachweg. In april 2003 wordt een motie aangenomen waarin deze stelling bekrachtigd wordt. Anno 2008 is het nog steeds onduidelijk of dit enig gewicht in de schaal legt.
Vanaf de Hamstraat is de weg verder gepland richting autoweg rotonde bij het Heerlense Avantis, achter Hoeve Crombach langs. Anno 2008 zijn de voor- en tegenstanders van de Buitenring in 3 groepen te verdelen.

  1. De tegenstanders van, om het even welke, buitenring. Zij vinden dat onvoldoende aantoonbaar (of zelfs noodzakelijk) is dat het tracé economische vooruitgang brengt;
  2. De voorstanders van de Dentgenbachweg-variant zijn te vinden bij Kerkraadse ondernemers die gevestigd zijn op de nabijgelegen industrieterreinen. Ook de provincie heeft deze voorkeur, omdat dit de goedkopere variant is;
  3. Voorstanders van de Roderlandbaan-variant is de lokale politiek, natuur- en milieu sympathisanten en belanghebbenden uit het Duitse achterland.

Anno 2017 bedragen de kosten volgens de provincie: 462 miljoen Euro.

Deze kosten worden gefinancierd door:

in miljoenen20152016
Kosten462447
Provincie295300
Rijk16780
Gemeenten?100
Europese Unie??

Momenten


2014: Op 3 juni wordt de schorsing op het plan op enkele punten door de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State opgeheven. voor Kerkrade betekent dit dat vanaf de rotonde Avantis, 700 meter van de buitenring aangelegd mag worden tot aan de Hamstraat.

2015: Op 9 juli wordt de nieuwe brug op de Locht opengesteld.

2016: In het Hemelvaartsweekeinde wordt de betonnen spoorbrug op de Locht op zijn plaats geschoven.

Afbeeldingen


Voor de aanleg

Dentgenbachweg

Miljoenenlijn

Parallelweg

Hamstraat

Hopel

december 2015

 mei 2016

Dentgenbachweg

januari 2016

Vauputsweg

juli 2016

Hamstraat

2015

Laatst bijgewerkt doorJo Linden op 13 december 2020
166 x gelezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.