Cranenweyer

Dit is een verzameling vijvers en stuwmeer in het dal van het Kaffebergsbos en Erensteinerbos, parallel aan de Cranenweyerweg. De Cranenweyer (ook wel gespeld als Cranenweier) wordt gevoed vanuit de Anstelerbeek. Het water gaat na de stuw verder onder de spoorlijn Eygelshoven / Chevremont door, waarna het in de Anselderbeek terecht komt. De Cranenweyer ligt in het gebied dat Groene Long genoemd wordt en dat op haar beurt weer in het gebied Park Gravenrode ligt.

Algemeen


De naamgeving vindt plaats op 30 augustus 1974. Het Kadasterboek Kerkrade van 1771 vermeldt een stuk land, gelegen an der Cranen weyer (weyer = vijver). Het behoort tot het domein van Erenstein. De vijver zelf bevindt zich ter plaatse van het zuidelijk gedeelte van het tegenwoordige stuwmeer.

De Cranenweyer beslaat een oppervlakte van ongeveer 20 ha.. Het meer is 1200 meter lang en tot 350 meter breed. De diepte varieert van 1 tot 3 meter. Het heeft een regulerende functie (voorkoming van wateroverlast in de voormalige gemeente Eygelshoven en van overbelasting van de Worm) en een recreatieve functie (ligging in recreatiegebied, visvijver met ongeveer 500 visplaatsen en voormalige roeivijver).

In Nederland komen op diverse plaatsen stuwen voor. Meestal worden deze gebruikt om in een gedeelte van een rivier scheepvaart mogelijk te maken. Een stuwmeer ontstaat wanneer de stuw het water tegenhoudt en het voorliggende land onder water stroomt. Daarvan is er in Nederland maar één voorbeeld: De Cranenweyer.

Afbeeldingen

 

 

Delen:
Deel dit artikel per mail


Verzend
laatste update doorMartin Krewinkel op 21 februari 2021
106 x gelezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *