Pierre Zeijen

Pierre (Pieter Hubert) Zeijen is op het gebied van orgelmuziek een gezaghebbend figuur in Nederland. Hij wordt geboren in Schimmert, op 7 maart1883 en hij overlijdt in Kerkrade op 18 februari1968. Hij is sinds 1913 gehuwd met Josephine Bemelmans (0000-1953) en zij krijgen 2 zoons: Nico en Jacques.
De Pierre Zeijenstraat is naar hem vernoemd. In een vooralsnog onbekende periode werkt hij samen met dialectdichter Jos Geilenkirchen.

Biografie

Hij krijgt op vijfjarige leeftijd de eerste orgellessen van zijn vader, landbouwer en koster/organist in de plaatselijke parochiekerk. Als hij acht jaar is gaat hij in de leer bij Jos Smeets Sr. In 1899 zet hij in Aken zijn pianostudie voort. Verder studeert hij er orgel, compositie, theoretische vakken en orkestdirectie en behaalt in 1909 zijn einddiploma’s.
In 1901 (op 17 januari) begint zijn muzikale carrière op Rolduc als muziekleraar en vanaf 1914 begeleidt hij er de erediensten op het orgel. Tot 1913, als hij trouwt met Josephine Bemelmans, studeert hij nog piano, orgel en compositie aan het conservatorium in Luik. Rolduc heeft in die tijd een eigen orkest, een eigen koor en diverse kamermuziek ensembles. Uitvoeringen, groot en klein, worden er dan ook regelmatig gegeven en Pierre Zeijen maakt kennis met veel beroemde musici.
Gedurende de 52 jaar dat hij op Rolduc heeft gewerkt heeft hij ook een aantal werken gecomponeerd. In 1931 ontvangt hij Pro Ecclesia et Pontifice bij gelegenheid van zijn 30-jarig jubileum als leraar op Rolduc. Hij is een zeer gezocht docent en maakt vaak deel uit van commissies belast met het staatsexamen muziek. Hij geeft adviezen bij de orgelbouw en jureert bij concoursen.
In 1932 wordt hij docent aan de afdeling Kerkmuziek van de Heerlense Muziekschool. Nadat de Tweede Wereldoorlog is uitgebroken speelt hij geen muziek van Duitse componisten meer, met uitzondering van Bach en de Joodse componist Karg-Elert en na een jaar vervangt zijn zoon Nico Zeijen hem steeds vaker en in 1946 beëindigt hij zijn carrière als organist. In 1950 wordt de Kerkraadse muziekschool opgericht. Pierre Zeijen wordt naast de eerste directeur daar tevens pianodocent, functies die hij in 1970, mogelijk in 1958 overdraagt aan zijn zoon Nico.

Koren

Naast zijn werk op Rolduc is hij dirigent van enkele koren, waaronder de Kerkraadse Orkestvereniging, waarvan hij medeoprichter is. Met dit koor, dat in zijn beste jaren 120 leden telt, worden de meest bekende, maar ook onbekende koorwerken ten gehore gebracht. Als in 1928 dat koor ophoudt te bestaan betekent dat ook voor Pierre Zeijen min of meer het einde van zijn carrière als koordirigent. Andere koren waarvan hij dirigent is, zijn Zangvereniging Caecilia Chevremont (tegenwoordig Chevremonts Mannenkoor 1912), Kerkkoor Bleijerheide en Koninklijk Kerkraads Mannenkoor St. Lambertus.

Activiteiten

Laatst bijgewerkt doorJo Linden op 24 september 2020
177 x gelezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.