Winselerhof

Hoeve


De Winseler Hof is als hoeve gebouwd in de 16e Eeuw. Sinds de gemeentelijke herindeling in 1982 ligt de hoeve in de gemeente Landgraaf. De hoeve staat bekend als naamgever voor Terwinselen.

De hoeve wordt al in 1115 en 1120 genoemd in de Annales Rodenses. Zij heet dan Winzele. De hoeve staat in het verleden ook bekend als Hoeve Wetselner, Wenselerhof en Terwinselerhof. In de 14e Eeuw staat zij bekend als Wenselle en Wien zellen.

De boerderij Winselerhof wordt na enige jaren leegstand en verval opgekocht door Camille van Oostwegel die er een hotel/restaurant begint. Op de voormalige grond wordt weer een druivengaard heringericht waarover al gesproken wordt in de beginjaren van de boerderij. Naast de gebouwen is een bron met vijvertje waar de Winselerbeek ontspringt en waar vroeger de visvereniging Het Dobbertje zetelt. De vijver ontleent hieraan zijn naam1)Aanvullende informatie met dank aan Angelo Verbrugge.

De hoeve is tevens onderdeel van de stadsroute: Ken jouw Kerkrade. De Winselerhofstraat is naar deze hoeve genoemd. Zij valt verder buiten het bereik van deze encyclopedie.

Voetnoten[+]

Laatst bijgewerkt doorMartin Krewinkel op 14 januari 2021
210 x gelezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.