Frans Nols

Kunstenaar


Franciscus Gerardus Willem, zoals Frans voluit heet, wordt op 10 juni 1922 in Heerlen geboren en hij overlijdt te Amsterdam op 16 augustus 19721)Aanvullingen op dit artikel met dank aan Ley Kerres.

In de jaren 1941-1944 studeert hij aan de Stadsacademie in Maastricht. Zijn opleiding vervolgt hij – zoals een groot aantal Limburgse kunstenaars – aan de Amsterdamse Rijksacademie voor Beeldende Kunsten. Een aantal van hen keert na de oorlog niet meer terug naar Limburg en blijft in Amsterdam. Zij worden beschouwd als de Amsterdamse Limburgers. Behalve Frans Nols zijn dat onder andere Jef Diederen, Ger Lataster, Pieter Defesche en Lei Molin.

Frans woont in Amsterdam, maar houdt zijn binding met Limburg. In Kasteel Oud-Erenstein heeft hij in 1951 een eigen atelier. De Limburgse kunstenaars Marianne van der Heijden en Jef Diederen hebben op deze plek ook een tijdje hun atelier.

De kunstopleiding in Amsterdam wordt mede gefinancierd door de Gemeente Kerkrade. Zijn dankbaarheid toont Frans in 1954 door het maken van negen glas-in-loodramen voor de raadzaal van het Kerkraads stadhuis. De Gemeente Kerkrade betaalt alleen de materiaalkosten. Een jaar later krijgt Frans de vervolgopdracht voor vier ramen boven de publieke tribune. In 1956 maakt hij samen met Charles Eyck de muurschilderingen voor de parochiekerk van Terwinselen.

Van 1961 tot 1969 is hij docent vrije schilderkunst aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht.

Frans Nols heeft tentoonstellingen in onder andere Amsterdam, Sao Paulo, Egypte en Spanje. Hij wordt beloond met de Talensprijs, de Cultuurprijs van India en drie keer met de Koninklijke Subsidie voor de Vrije Schilderkunst.

In 2012 en 2013 worden op de tentoonstelling Zwart-wit in Kleur in het Kerkraads Raadhuis 44 van zijn werken getoond. De erven Nols (zoon en schoondochter uit Purmerend) schenken in december 2013 een glas-in-loodraam met een afbeelding van St. Lambertus aan Gemeente Kerkrade. Het werk heeft een afmeting van 95 bij 71 centimeter. Zij doen dit uit erkentelijkheid voor de samenwerking tijdens bovengenoemde expositie.

Frans wordt in zijn tijd als een veelbelovend talent beschouwd. Hij is zeer breed opgeleid: olieverf op doek, glas-in-lood, monumentale wandschilderijen. Zijn echtscheiding en een drankprobleem zijn de waarschijnlijke oorzaken dat hij in een sociaal en artistiek isolement terecht komt. Helaas heeft zijn talent zich nooit volledig kunnen ontplooien.

Delen:
Deel dit artikel per mail


Verzend

Voetnoten[+]

laatste update doorMartin Krewinkel op 3 maart 2021
90 x gelezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *