Spoorbrug (Locht)

Object


Aan de Locht ligt een ijzeren spoorbrug die over de Spoorlijn Kerkrade-Simpelveld ligt. Deze is in 1925 aangelegd door de Nederlandse Spoorwegen als onderdeel van de Miljoenenlijn. Met zijn geklonken stalen constructie vormt hij een bijzonder en historisch object binnen het gebied. Tevens ligt de brug op het Hoogste punt van Kerkrade. Bij de aanleg van de brug zijn resten gevonden van de Romeinse weg Aken – Xanten. Sinds het voorjaar van 2004 is deze brug gesloten voor alle verkeer in verband met onderhoud. Geen van de drie partijen (Gemeente Kerkrade, ZLSM en de Nederlandse Spoorwegen is bij aanvang van de sluiting voornemens dit onderhoud te bekostigen. Tot in het voorjaar van 2005 is de brug gesloten zonder dat er onderhoudswerkzaamheden plaatsvinden.

2005


In Januari 2005 krijgt de Gemeente Kerkrade de brug, om niet, in eigendom van de NS. Ook betalen de NS de helft van de renovatiekosten tot een maximum van 300.000 Euro. Kostbare, kostenbepalende procedures worden hiermee voorkomen. Tijdens de renovatie wordt schade aan de staalconstructie verholpen en wordt door toepassing van epoxyhars problemen aan het wegdek verholpen en een zwaardere verkeersbelasting mogelijk gemaakt. In September 2005 gaat de brug weer open. Bij de laatste handelingen in het voorjaar van 2006 zal de brug beperkt open zijn.

2018


Op 30 mei gaat de brug voor onbepaalde tijd dicht voor onderhoud. Het wegdek is in een dermate staat dat gebruik onverantwoord is. In oktober van dat jaar stelt de gemeente € 22.000,- beschikbaar voor onderzoek naar een herstelplan.

2021


De reconstructie wordt eind 2021 voltooid. Om de brug toekomstbestendig te maken, is het houten brugdek vervangen door een kunststof dek. Hiervoor is ook de staalconstructie in de rijvloer aangepast. De brug is opnieuw toegankelijk voor gemotoriseerd verkeer en fietsverkeer. Zij hebben elk hun eigen rijbaan op de brug. De fietspaden aan de zijkanten van de brug zijn dan ook verwijderd.

Licht voor de Locht


Vanwege zijn bijzondere karakter heeft de gemeente besloten de brug middels een lichtkunstwerk te benadrukken. Het werk ‘Licht voor de Locht’ is ontworpen door kunstenares Diana Ramaekers. Het kunstwerk wordt op 30 november 2021 in gebruik genomen. Het licht is in de avond gelijkgeschakeld met de straatverlichting en gaat om middernacht weer uit. Om de strooiing van het licht naar de natuur en de woningen toe te beperken, zijn speciale kapjes over de lichtarmaturen geplaatst.

Foto: Gemeente Kerkrade

Afbeeldingen


1962

2010

2016
Laatst bijgewerkt doorMartin Krewinkel op 21 december 2021
216 x gelezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.