Socio Project

Evenementengebouw


Dit is een evenementengebouw in het centrum van Eygelshoven,
Het is ontworpen door Laurens Bisscheroux (1934-1997) en de opening vindt plaats op 16 augustus 1974
De foto hieronder is in 2003 genomen vanaf de heuvel bij de St. Johannes de Doperkerk I. Op 27 mei 2011 wordt het na renovatie heropend.

Aanleg

Op 27 mei 1969 wordt de Sport- en Cultuurstichting opgericht die er voor moet gaan zorgen dat er in Eygelshoven een accommodatie voor (jeugd)verenigingen. Deze stichting geeft het architectenbureau van Laurens Bisscheroux in Heerlen opdracht zo’n gebouw te ontwerpen en te realiseren. Voor die aanleg is (naast diverse subsidies) fl 50.000,- nodig dat ruimschoots door de lokale bevolking wordt opgebracht. Lokaal staat dit moment bekend als de emmer actie van 4 oktober 1969.
Om het Socio Project op de beoogde plek te bouwen dient de Strijthagerbeek verlegd te worden. Vanaf Terbruggen ligt zij ondergronds en komt zij na Op den Dries bovengronds waar zij in de Anselderbeek stroomt.
Het complex is gebouwd als een beton-skelet. Dit geeft volgens de ontwerper maximale vrijheid om veranderingen aan te brengen in de gebruiksruimten. Opvallend aan het Socio Project is bij aanvang ook het kleurgebruik. Elk kolom-binnenvlak en balkon-onderkant dat op een bepaalde windrichting ligt krijgt een eigen specifieke kleur.

  • Noord wordt rood
  • Oost wordt oranje
  • Zuid wordt groen
  • West wordt blauw
  • Aarde wordt paars

De kleur geel wordt gebruikt om de verbindingen tussen gebouwdelen aan te geven. In de jaren 80 van de 20e Eeuw is gekozen voor de kleurcombinatie blauw en geel. Bij de renovatie van 2010 is gekozen voor de kleurcombinatie rood en grijs.

Gebruik

Niet alleen lokale verenigingen maken in eerste instantie gebruik van het complex, ook de Algemene Inspectie Dienst doet dat. Deze dienst verhuist in april 1986 naar het centrum van Kerkrade. Door deze leegstand en het niet kunnen vinden van andere huurders is het bestuur genoodzaakt een deel van het complex af te breken. Dat wordt een deel van het gebouw dat ligt aan de Laurastraat. Hierin zit dan de Openbare Bibliotheek en SAJE. De Algemene Inspectie Dienst zit in het deel dat ligt aan de Torenstraat. Ook dat deel wordt afgebroken. De verbouwing start en de heropening vindt plaats in september 1988.

Activiteiten

Een poster uit 1975

Twee keer (in 0000 en 2018) wordt hier de uitreiking georganiseerd van de Orde van de Gulden Humor. Dit is sinds 1962 een orde van de SLV, de Samenwerkende Limburgse Carnavalsvereniging. In 1979 ontvangt Nico Hommel hem.

2018: Het WK Schaarbaankegelen voor de jeugd wordt hier gehouden van 21 juli tot 28 juli 2018. Mitchell Rosenboom wordt hier Wereldkampioen.

Frans Timmermans
krijgt hier op 24 november de Orde van de Gulden Humor uitgereikt door de Samenwerkende Limburgse Carnavalsverenigingen

2017: Op 5 februari vindt hier het KVL plaats, Het Kinger Vasteloavends Leedsjesfestival. (jeugdkoor) staat daar in de finale

2013: 21 april: Open Nederlandse en Belgische Kampioenschappen Garde- en Showdansen

1973: Eerste groter evenement: Uitreiking Orde van de Gulden Humor door Samenwerkende Limburgse Carnavalsverenigingen.

 

Laatst bijgewerkt doorMartin Krewinkel op 26 april 2021
201 x gelezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.