Laurastraat

Straat in Eygelshoven


Al in 1906 werd grond aangekocht voor de verbetering van wat toen nog Driescherstraat (vanaf de tegenwoordige Veldhofstraat), Kommerweg (het middelste gedeelte) en Menweg (tot aan de Hopel) heet1)Straatnamenboek Eygelshoven uit 19882)Aanvulling met dank aan Roger Hoofs. Het deel van de tegenwoordige Laurastraat dat destijds Menweg heet is vernoemd naar het leengoed De Men

Kommerveld


Deze straat ligt in het verlengde van de Zwaluwstraat en Portbeemden. De straat is genoemd naar het mijnbedrijf Laura. De naamgeving dateert van 27 september 1919. De volgende gebouwen, aangeduid met hun huisnummers, zijn opgenomen in de rijksmonumentenlijst: 60 – 82 en 21. Het huis op nummer 21 staat bekend als D’r Preëdiegsjtool. Voor het pand met huisnummer 89 is op 2 februari 2012 een aantal Stolpersteine geplaatst ter nagedachtenis aan de deportatie van de familie Levy.

De foto’s dateren van februari 2003.

British Headquarters


Laurastraat 67 is aan het einde van de Tweede Wereldoorlog hoofdkwartier voor Britse troepen, het 30e legerkorps geleid door Brian Horrocks. Op 13 november 1944 wordt dit doktershuis bewoont door Rosé Willemse. Vanuit dit huis wordt de aanval voorbereid op Geilenkirchen die ook wel Operatie Clipper genoemd wordt. 10 Dagen later wordt het hoofdkwartier bezocht door Veldmaarschalk Bernard Montgomery. Op 24 november wordt het huis weer teruggegeven aan de bewoners.

Plaatsen Stolpersteine

 

Straat op de Vink


Dit is een voormalige straat van rond 1919 tot 7 november 1980.

Verder


Zie ook: Buurtcomité Laurastraat Leefstraat

Delen:
Deel dit artikel per mail










Verzend

Voetnoten[+]

laatste update doorMartin Krewinkel op 8 januari 2021
49 x gelezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *