Schacht Nulland

 

Rijksmonument nummer 23558


De schacht van Nulland langs de Domaniale Mijnstraat is een van de laatste bouwwerken die herinneren aan de steenkoolwinning in Kerkrade. Sinds 1995, na een renovatie in 1993 wordt de schacht gebruikt als woonruimte. In September 2003 vindt een € 50.000 kostende onderhoudsbeurt plaats, waarbij onder andere de gehele buitenkant geverfd wordt.
Media januari 2013 wordt een convenant getekend tussen Gemeente Kerkrade, Continium en oud-mijnwerkers waarbij afgesproken wordt dat de schacht gebruikt wordt voor publiek-rondleidingen.
Begin mei 2014 plegen vier kinderen tussen 9 en 11 jaar vandalisme in de schacht. Zij richten er grote schade die slechts deels hersteld kan worden. Het museum-deel van de schacht wordt beheerd door Stichting Koempels van de Domaniale.

Beschrijving

De schacht wordt in 1907 gebouwd, bedoeld voor de luchtverversing in de mijngalerijen van de Domaniale Mijn. Meer specifiek is dit voor de velden Merl, Steinknipp, Gross Mühlenbach en Klein Mühlenbach. Het ontwerp is van directeur Theo Wilhelm Husmann. Later wordt de schacht ook gebruikt voor personen- en materialenvervoer. In 1921 krijgt de schacht haar huidige vorm. De herkomst van het ontwerp is niet met zekerheid vast te stellen, maar is waarschijnlijk afkomstig van de Russische mijnbouwkundige Malenkorff. Het bijzondere van deze voormalige lucht- en transportschacht is, dat bij de aanleg ervan vanuit twee richtingen wordt gewerkt. Van bovengronds naar beneden en vanaf de 150 meter verdieping loodrecht naar boven. De maximale diepte wordt in 1966 bereikt: 347 meter onder de grond. Op 260 meter doorsnijdt de schacht een storing in de aardbodem, wat tot gevolg heeft dat er per minuut 300 tot 1300 liter water naar binnen stroomt; middels pompen heeft men dit verholpen. Na de sluiting wordt de schacht vanaf het maaiveld tot 63 meter diep volgestort met beton. In het begin van de jaren 70, wordt de schacht op de monumentenlijst geplaatst.

Muurschilderingen

De muurschilderingen in Schacht Nulland zijn ontworpen en geschilderd door beeldend kunstenaar Miriam Vleugels.
De diverse kleinere taferelen zijn geïnspireerd door bestaande foto’s, zoals het mijnpaard en de mijnwerker die zijn lunch liggend nuttigt.
De grote muurschildering symboliseert de historie waarbij we een transitie doormaken van Zwart via Groen naar Goud. Links in donkere tinten de mijnwerker die het gesteente los boort, in het midden in een al iets kleuriger palet het heden met het mijnwerkersmonument van D’r Joep en de nog steeds actieve Stoomtrein. En rechts een regenboog in felle kleuren die de hoop geeft voor een kleurrijke maar bovenal gouden toekomst.

Afbeeldingen

 

Laatst bijgewerkt doorMartin Krewinkel op 8 december 2020
336 x gelezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.