Mijnwerkersmonument

In de volksmond wordt dit beeld d’r Joep genoemd.

In 1954 werd het comité “Monument voor de mijnwerker” in het leven geroepen, dat zich tot doel stelde om een monument op te richten voor de mijnwerkers in de Mijnstreek. Er werden meerdere kunstenaars benaderd om een ontwerp te maken. De opdracht luidde “Vervaardig een model voor de mijnwerker, in een figuur op voetstuk, waarin de adeldom van zijn arbeid, zijn stoere kracht en grootheid als mens worden uitgebeeld”. Het monument is teven bedoeld als hulde aan hen die hun leven verloren bij de uitoefening van hun beroep.

De Amsterdamse kunstenaar Wim van Hoorn zond het winnende ontwerp in. Op 16 juni 1957 werd het bronzen monument door de toenmalige gouverneur van Limburg, mr. dr. F. Houben, onthuld. In zijn toespraak sprak hij de woorden “Doa sjteet d’r Joep, inge echte koaler”

Op de sokkel van het beeld staat aan de voorkant een hondachtig wezen afgebeeld. Dit beeld stelt een mijnwolf voor als visualisatie van het gevaar waaraan de ondergrondse mijnwerker steeds bloot stond. Op de achterkant van de sokkel staat een mijngang met daarin een liggende mijnwerker.

Zie ook D’r Joep

Laatst bijgewerkt doorJo Linden op 27 mei 2021
131 x gelezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.