Nederlandse Overhemdenfabriek Lincoln Kerkrade

Fabriek


Op 29 oktober 1929 vindt in New York de bekende beurskrach plaats. Dat is het begin van een wereldwijde crisis waar ook Kerkrade mee te maken krijgt. De broeders Franciscanen en enkele ondernemers uit Bleijerheide willen een bijdrage leveren aan het bestrijden van de werkeloosheid door het patronaat aan de Pannesheiderstraat nr. 56 te koop aan te bieden. De Joodse zakenmensen Carl Bruchmann en Otto Lachs kopen het pand voor fl. 17.000 en beginnen er op 9 augustus 1932 een fabriek die overhemden, voorgetekende handwerkdoeken en kinderkleding produceert. Aanvankelijk vinden er 60 dames werk. Ze krijgen eerst een interne opleiding tot naaister alvorens ze aan de lopende band beginnen te werken. Mevrouw Bertha Steinfeld-Meessen is bedrijfsleidster en mevrouw Eva Polak-Stokvis verzorgt de opleiding.

In 1933 vertrekt Bruchmann naar Wuppertal en neemt het Joodse gezin Wolf de zaak over. Het gezin bestaat uit Hugo Wolf, Helena Wolf-Thal en zoon Karl. Wolf verandert de bedrijfsnaam in Hugo Wolf GmbH Lincoln. Het personeelsbestand is gegroeid tot 92 vrouwen en 5 mannen, te weten expeditie chef Sjeng Curfs, loonadministrateur Giel Schiffeler, boekhouder L. Amkreutz, procuratiehouder Walther Moritz en hoofd van de pers- en strijkafdeling Salomon Polak. In oktober 1940 wordt de fabriek bij een inval geconfisqueerd door de Duitse bezetter. Hugo en Helena Wolf-Thal worden overgebracht naar Aken. Zoon Karl weet naar Amerika te vluchten. Later worden ook de Joodse medewerkers van Lincoln, Walther Moritz en het echtpaar Polak-Stokvis opgepakt en op transport gesteld naar een concentratiekamp. Van hen is nooit meer iets vernomen.

De Lincoln fabriek komt in handen van een “Treuhänder” uit Aken. Het bedrijfskapitaal wordt door de Duitse bezetter op een Amsterdamse bank gestort. Later wordt de overhemdenfabriek verkocht aan de Duitse firma Sweisfurt & Feller. Die schakelt over van overhemden naar pyjama’s en militaire kleding. Het militaire gezag stelt Jo Pieters aan als waarnemend directeur. Inmiddels is Karl Wolf teruggekeerd uit Amerika en wordt weer eigenaar van Lincoln. Hij verkoopt de fabriek ik oktober 1945 aan Jo Pieters. Diens vader is eigenaar van de bekende kledingzaak Pieters-Dortu in Heerlen

Op 9 januari 1967 sluiten zowel de vestiging Bleijerheide als ook de vestiging in Waubach.

 

Hugo Wolf
Helena Wolf-Thal

Eigenaren


Afbeeldingen


Laatst bijgewerkt doorMartin Krewinkel op 6 oktober 2021
267 x gelezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.