Pannesheiderstraat

Algemeen


Deze straat te Bleijerheide ligt in het verlengde van de Bleijerheiderstraat en verbindt deze met de Nieuwstraat. De straat is genoemd naar de duitse plaats Pannesheide. De naamgeving dateert van oudsher. Lokaal wordt de straat ook Voorwèg genoemd, een rijweg voor paard en kar.

Pannes betekent panhuis, brouwerij. Pannesheide is dus heide of gemeenschappelijk gebied bij een brouwerij. Pannesheide heet in een vooralsnog onbekende, maar eerdere, periode Dautzenbergerheide.

Tweede Wereldoorlog


In de Tweede Wereldoorlog woont op nr. 39 Bertha v.d. Eertwegh-Vorage, zus van Pastoor Hubert Vorage (1894, Cadier en Keer – 1959, Les Molières (Fr.)). Zij is getrouwd met slager J.H.A. v.d. Eertwegh. Hubert is actief in het verzet en bezoekt regelmatig onder het mom van familiebezoek Bleijerheide. In oktober 1944 organiseert hij een vrachtwagen (Hotchkiss) waarop de romp van een C47 / Dakota gemonteerd wordt. Vanuit zijn standplaats Fassberg (D) gaat hij in 1945 via Mauthausen, de Pannesheiderstraat en Parijs naar zijn parochie in Les Molières.

Op 29 december 1943 stort rond 22:35 een Engels vliegtuig neer, in de Pannesheiderstraat.

Afbeeldingen


 

Delen:
Deel dit artikel per mail


Verzend
laatste update doorjo@kerkradewiki.nl op 13 november 2020
70 x gelezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *