Mijnkamp

Gevangenis


Op een aantal plekken in Zuid-Limburg worden in de na-oorlogse jaren van de Tweede Wereldoorlog gedetineerde te werk gesteld in het mijn bedrijf. Behalve in Treebeek, Tuindorp, Geleen en 2 kampen in Brunssum, zijn er ook 2 kampen in Kerkrade. Eén kamp bij de Julia in Eygelshoven en één kamp bij de Wilhelmina op Terwinselen.

Kamp Julia


Dhr. Deurenberg

Dit kamp, dat ook bekend staat onder de naam Kamp Nievelsteen, is gevestigd bij de mijn Julia in Eygelshoven. Vanaf 1 juli 1947 worden in dit kamp de gedetineerden opgenomen. Gevangenen als NSB’ers en gewezen SS’ers worden hier gehuisvest en tewerkgesteld in de mijn. Behalve in deze mijn, worden de gedetineerden ook tewerkgesteld in de Domaniale Mijn en de Willem-Sophiamijn in Spekholzerheide. Tot in 1955 is het kamp als zodanig actief. Het aantal bewoners daalt daarna snel tot slechts enkele in 1957. Vanaf februari 1946 wordt Kamp Julia gebruikt als open gesticht voor volwassen wetsovertreders.
In 1946 telt het kamp 500 gedetineerden, in 1947 2000. Het kamp wordt in 1957.

Kamp Wilhelmina


Dit kamp is gevestigd bij de Wilhelminamijn in Terwinselen – Schaesberg. Het wordt op gegeven moment (maar zeker in 1945) geleid door Dhr. Deurenberg

Het Gevangeniswezen in de Mijnstreek


De kampen worden geleid door deze dienst, die gevestigd is in Kasteel Amstenrade. Algemeen Directeur van het Gevangeniswezen in de Mijnstreek is Chr. A. Arnoldus en P.J.L. Soons is Directeur in Kamp Julia.

Laatst bijgewerkt doorMartin Krewinkel op 2 december 2021
288 x gelezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.