Kermis

In Kerkrade-Centrum worden kermissen gehouden op de Markt, op het Kerkplein, op het Museumplein en op het Old Hickoryplein. In Eygelshoven worden ze gehouden op het Marktplein en in Spekholzerheide komt het Plein hiervoor in aanmerking.

Ontstaan


De kermis ontstaat als jaarmarkt ter gelegenheid van de wijding van een kerk en het evenement dank hier dan ook zijn naam aan. Het is een samenvoeging van kerk en mis. De jaarmarkt vindt na de wijding jaarlijks plaats bij gelegenheid van de verering van de patroonheilige. Het is dan ook geen toeval dat ten tijde van de kermis ook de katholieke processie door het dorp trekt. 

Eeuwenlang wordt de Kerkraadse kermis jaarlijks georganiseerd, tegenwoordig (tot in 2006) is dat halfjaarlijks. In 1941 laat B&W de kermissen niet doorgaan, in 1942 weer wel. In 1943 verbiedt de bezetter de kermissen. In 1944 weer wel, maar wel met beperkingen. De vergunningen voor de najaarskermis van 1944 worden op 29 augustus aangevraagd door waarnemend Burgemeester Brandts, Alphonse. Op 17 september wordt Kerkrade-West bevrijdt. In het voorjaar weer niet, uit medeleven met de rest van Nederland. Wanneer de rest van Nederland bevrijd is, wordt dit ingehaald door op 12 mei een kermis te organiseren.

Rond het begin van de jaren 60 van de 20e Eeuw zijn er binnen de gemeentegrenzen (en dus zonder de Gemeente Eygelshoven) op jaarbasis 11 kermissen. Bijna elke wijk heeft er een. Dit aantal gaat achteruit, met de komst van de recessie als gevolg van de mijnsluitingen.

Locaties


Bleijerheide
De laatste kermis wordt in Bleijerheide in 1966 gehouden. Pas in september 2012 wordt er door een burger-initiatief weer een kermis gehouden op het Dr. Ackensplein.

Kerkrade-Centrum
In 2006 vindt er aantal veranderingen plaats t.a.v. de kermis in Kerkrade-Centrum. De woensdag wordt een extra kermisdag. Het Old Hickoryplein vervalt als kermisterrein. Er is geen najaarskermis. In december wordt aangekondigd dat in 2007 wel weer een najaarskermis zal zijn. De kermis van 2018 wordt met een week verlengd omdat het slechte weer in de eerste week voor te weinig opkomst zorgt. Voorjaarskermis van 2019 wordt een week naar voren gehaald in verband met een dubbelboeking van Guido’s Orchestra op de Markt als gevolg van miscommunicatie binnen het ambtelijk apparaat1)Via Limburg dd 20180926 pg 1.

Eygelshoven

Spekholzerheide
In 2008 wordt door het aanbieden van extra activiteiten de kermis aantrekkelijker gemaakt. Onderstaande foto’s dateren van najaar 2001

Chevremont
In navolging van Bleijerheide vindt in Chevremont in 2013 na lange tijd weer een kermis plaats in September van dat jaar. De laatste kermis wordt in Chevremont in 1973 georganiseerd.

Trivia


  • Op 2 juni 1805 brengen rondtrekkende muzikanten een bezoek aan Kerkrade. Op 15 augustus 1806 is er een kermis met vogelschieten, ringsteken en een berentemmer. En op 15 augustus 1818 vertoont een groep acrobaten, koorddansers en goochelaars op de markt hun kunsten. Hun vertoning begon om 15.00 uur.
  • Op 25 juni 1893, houdt Harmonie St. Caecilia Eygelshoven tijdens de Kermis, haar eerste optreden. De voorzitter, Franz Hammers, veroorzaakt door een misverstand een bloedig gevecht dat eindigt met een gewonde en een dode. De laatste wordt getroffen door een politiekogel.
  • Op donderdag 17 juni 1971 ontsnappen 2 aapjes, Opa en Monky, uit de attractie “Het Grote Dierenbos” op het Old Hickoryplein als een grote aap bij hen in de kooi wordt gezet. Een grote zoekactie van de politie levert niets op. Nadat de aapjes zaterdagavond gezien worden in het spookhuis lukt het de eigenaar ze zondag te vangen en terug te zetten.
  • De kermis is vanaf eind juli opgenomen in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland.

Zie ook: Lilliputstad

Voetnoten[+]

Laatst bijgewerkt doorMartin Krewinkel op 5 augustus 2022
351 x gelezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.