Old Hickoryplein

Dit plein in het Centrum van Kerkrade wordt omgeven door de straten: Smedenstraat, Marktstraat en Meester Absilstraat.
De originele naamgeving is Ambachtsplein. Tot in 1940 wordt het gebied Maarveld genoemd. De huidige naamgeving dateert van 7 februari 1945. Aan het plein ligt de Ambachtsschool. In 1999 worden de verbindingen met de Marktstraat en de Smedenstraat voor verkeer afgesloten. 

Op 10 september 1994 wordt op het grasveld van het LTS gebouw een beeld van een Amerikaanse militair onthuld dat herinnert aan de bevrijding. Dit gebeurt in het bijzijn van 150 veteranen, oud-strijders van de 30e infanterie Old Hickory Divisie, de bevrijders van Kerkrade. In de zomer van 2011 krijgt het beeld een meer prominente plek, links van het schoolgebouw.

Nieuwe naam


Het plein wordt op 25 februari 1945 genoemd naar de Old Hickory divisie van het Amerikaanse leger. Dit gebeurt op dezelfde datum, tijdens een plechtigheid op het plein in aanwezigheid van generaal Leland S. Hobbs (overleden in 1967), Burgemeester Gerardus Hubertus Alphonse Habets, , de officieren van de Old Hickory divisie en vele inwoners. De onthulling vindt plaats om 14:30 uur. De muzikale bijdrage komt van Koninklijke Harmonie St. Caecilia 1843 Kerkrade. Behalve een oorkonde ontvangt generaal Leland S. Hobbs ook een schilderij van het plein van kunstschilder Nols. Het fotomateriaal van deze plechtigheid is afkomstig van Leonard van de Werff die hiervoor ontheffing heeft gekregen van Sam M. Myers, Luitenant Kolonel van het Amerikaanse leger.

Evenementen

Steevast is dit plein in gebruik als evenemententerrein. Met regelmatig worden hier circussen opgebouwd. Tot in 2004 is het plein ook in gebruik als kermisterrein. Deze functie krijgt het ook weer vanaf een vooralsnog onbekend jaar, maar zeker in 2008.

Laatst bijgewerkt doorJo Linden op 6 augustus 2022
293 x gelezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.