Jeeteberger Highländer

Carnavalsgroep


De groep wordt opgericht in 1977 te Kerkrade. De Jeeteberger (met een ‘g’) Highländer ontstaan, omdat een groep carnavalisten dan, als Schotten verkleed, mee trekt in de ‘jroese tsòg va Kirchroa’. Jeeteberger Highländer is de oudste sjpaskapel van Kerkrade.

Van een georganiseerde vereniging met eigen muziek is aanvankelijk nog geen sprake. In de jaren ’90 van de vorige eeuw komt er schot in het instrumentarium. De groep wordt voorzien van echte partijen en kennis van de noten (tenminste 2 of meer muziekschoolgraden op zak). Het ledental groeit en nog steeds gaat de groep met de optocht mee.

In het begin van 2005 is er de innige samenwerking met WLVD (Winnig Lof, Veul Doesj) uit Kerkrade-West. Een carnavalsgroep die ontstaat uit een buurtvereniging. Samen hebben de leden van de twee verenigingen (anno 2005) tegelijk les van dezelfde muziekschoolleraar, Harrie Schaeps. En aangezien, muziek, kostuum en optredens nu vrijwel eender zijn, is de vraag nu niet meer of maar wanneer zij fuseren, aldus de vereniging in juni 2005.

De groep ontvangt in 2016 de Limburg Orde in Goud, ingesteld door Brand bierbrouwerij.

Pakjes


In de eerste helft van het 44-jarig bestaan ligt de nadruk op ‘ut peksjke’. Elk jaar weer met een nieuw pakje naar de optocht gaan, een pakje waarvan iedereen in Kerkrade al van veraf zag ‘doa kòmme de Jeeteberjer.’ En dat lukt heel vaak en levert de groep heel wat jaren een uitnodiging voor de ‘Halfvasten-stoet’ in Maaseik op. Telkens rond september wordt een thema bedacht en worden de benodigdheden ingekocht. Op donderdagavond wordt in de zaal van Jan Lochtman van Café Nulland hard gewerkt om alles klaar te krijgen. Achtereenvolgens passeren de revue:

1978 Ietsjter Kirchroatsjer Kontaktekloep
1979 Klone (Het hat de boks aa)
1980 De nui Kirchroatsjer Maedsjer
1981 De Jeeteberger Highlander
1982 De reserve ministere van Kirchroa
1983 De Kirchroadsjer Sangerknaben
1984 De Kirchroadsjer Zonnestroale
1985 Minstrjele
1986 Klone oes Venetie
1987 Ejiptiesj
1988 Klone i de klure van der Reenboog
1989 Hekse Venetianisch
1990 Paljas i sjwats en jood
1991 dit jaar geen optocht
1992 Sjlangemensje
1993 Ieskoenige
1994 Coulage ravage (jroesse krage)
1995 Jood jetsakt (Trollen – gezien bij de Winterspelen in Lillehammer)
1996 Reur koeleur (geel pak met gekleurde pijpen)
1997 De Peking Jeete (Chinese opera)
1998 Negro-roa (Afrikanen – met echt voor Afrika bestemde stof uit Helmond)
1999 Collegium Vastelirium Jeetebergianum (D’r bisschof met vensterraam)
2000 Steppenfantasie (De Tataren)
2001 Venetiaans i wies (Venetiaanse maskers)

Groepslid Wim Slangen vertelt:


Ontwerp: Renée Tummers

“Begin 90-er jaren kwam er meer structuur in ons instrumentarium en na wat muzikaal geknoei trokken we voorzien van echte partijen en met kennis van die noten en met een groeiend aantal muzikanten ter optocht. Dankzij Harrie Schaeps hadden we vlot 2 of meer SMK-muziekschoolgraden op zak. Dat scheelde enorm bij het instuderen van nieuwe muziek.

In die periode deelden we ons repetitie-zaal van Café Nulland met de zanggroep Jod Jèk en samen tuigden we een tiental jaren het ‘Internationale Sjpastreffe Kirchroa’ op; een sjpaskapellentreffen rond halfvasten dat door zijn bekendheid in heel Limburg zelfs spontane aanmeldingen uit België en deelnames uit Duitsland opleverde. Het Tanzmarieke en de jury deden elk jaar hun best. Steeds weer een geweldig mooie avond met sjieke muziek en dito zang.

Op enig moment trokken we elk jaar met de carnaval onze Schotse kilts en ‘frakke jas’ aan. Wel kwam er nog af en toe een nieuwe hoed bij, maar de aandacht ging vooral uit naar de muziek. En een hele tijd speelden we samen met de ‘Winnig Lof Veul Doesj’, de sjpaskapel van Terwinselen. Samen repeteren, samen naar de optochten, samen op het ‘Armati Boese Festival’ spelen op canavalszondag vooraf aan de optocht in West, samen plezier beleven op de Herrenzietsong in West en samen daar de vlag hijsen bij de prins. Maar daar bleef het bij.

In Centrum luisterden we bij het ‘Vasteloavendskonzeët’ de entree van de gasten op en speelden in ook de pauze. Dat kon nog wel eens gezellig lang zijn. In 2015 werd onze langjarige voorzitter Con van Loo voor zijn carnavalsinzet geëerd met ‘de Narrenkap’ en sindsdien speelden we ook vooraf en tijdens de ‘Vetdonnesjdieg Zietsóng’. Ook voor zijn werk voor de Jeeteberger kreeg Con in 2017 daarbovenop een koninklijke onderscheiding.

Hoogtepunten waren naast de optochten ook onze Stiftungsdagen zoals naar Keulen, de wijnberg, het boerengolf, de natuurverkenning en ook de optredens in Reifeld, onze bezoeken aan de Bemmelse Dweildag, de deelname aan de Highland Games op de Markt in 2004 en aan de Schotse dag op Erenstein en in de wei bij Lanckohr in 2008. Ze blijven allemaal mooie herinneringen.

Foto: Arno Ypelaar

Sommige leden bleven lang, anderen maar kort. De een wilde niet meer, de ander kon niet meer en helaas stierven er ook leden of partners van leden. Langzaam maar zeker nam zo ons ledenaantal af. Doordat ook onze beentjes steeds ouder werden, stopten we met het lopen van de optochten en maakten we de laatste jaren onze muziek naast de optocht, bij Café Hamers. Altijd mooi aangevuld door andere spontaan inspringende muzikanten. We waren immers de laatste jaren bij Jeu Wetzelaer te gast voor onze SMK-lessen en het schminkwerk vooraf aan elke carnavalsdag. Ook dat moet nu herzien worden. En dan nog een pandemie in wat weer een kroonjaar had moeten worden.

Er zijn helaas geen leden meer die vanaf de start van ‘De Jeeteberger Highländer’ tot vandaag-de-dag lid zijn geweest. Daarom mocht ik dit opschrijven en zullen er beslist nog veel meer mooie momenten zijn geweest, die ik niet ken.

Maar toch 4 x 11 jaar De Jeeteberger Highländer…. Alaaf!”

(Foto’s boven met dank aan Wim Slangen)

Afbeeldingen


2009
2009
2011
2012
2013
2013

Verder


Laatst bijgewerkt doorMartin Krewinkel op 6 oktober 2021
215 x gelezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.