Kruisstraat

De straat ligt in het verlengde van de Bleijerheiderstraat en de Onze Lieve Vrouwestraat. Op 28 mei1944 veroorzaken afweergeschutgranaten en bommen lichte schade aan panden in deze straat. Zie ook: Bominslagen

Naamgeving

De straat wordt reeds in 1617 genoemd onder de benaming Cruitswech. De naamgeving is ontleend aan het feit dat zich hier een kruispunt bevindt van twee belangrijke doorgaande wegen. Dit is de verbinding tussen Bleijerheide en Chevremont en de weg tussen Kerkrade-Centrum en Kohlberg.
Andere bronnen vermelden tevens dat de naam ontleend is aan het kruisbeeld dat op deze hoek gestaan heeft. Gezien echter de hoeveelheid kruisbeelden en kapelletjes die het dagelijkse straatbeeld bepalen en de datum van de oorspronkelijke naamgeving, lijkt dit niet waarschijnlijk. De naamgeving van het oorspronkelijke weggedeelte dateert van oudsher. Het gedeelte tussen Marktstraat en de Hoofdstraat/Holzstraat wordt in 1967 verbreedt en draagt sinds 31 october 1967 ook deze naam. Daarvoor heet dit deel Nullanderstraat. Het deel tussen Veldkuilstraat en Hammijnstraat draagt de alternatieve benaming Kling kirchröatsjer sjtadjarde anno 1898 allee.

Afbeeldingen

2009
2009
2005

 

Delen:
Deel dit artikel per mail


Verzend
laatste update doorJo Linden op 15 november 2020
84 x gelezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *