Holzkuil

Algemeen

 

Dit is een buurtschap tussen de Vink, Haanrade en Chevremont, dichtbij de plaats waar de Holzkuilerweg uitkomt op de Tichelstraat.

De benaming geeft een laagte aan in het terrein dat met struikgewas begroeid is. Het gebied wordt ook wel Holzkuilerveld genoemd. De huizen van het buurtschap zijn in 1974 en 1986 afgebroken. Parochieel behoort het buurtschap tussen 1808 en 1896 tot Eygelshoven terwijl het grondgebied in Kerkrade ligt. Het buurtschap wordt beschreven in het boek De Hotskoel uit 2010.
 
 

Bouwplannen


In 2002 wordt op deze plek begonnen met de aanleg van 220 woningen. Tijdens de werkzaamheden worden bodemvondsten gedaan die het bestaan van een Romeinse Villa aantonen. Deze opgravingen zijn vastgelegd en worden beschreven in het boekwerk Romeinen in Kerkrade. De gemeentelijke straatnamencommissie zegt toe een straat te vernoemen naar Willem Joseph Friedrichs in het plan Rolduckerveld of het plan Holzkuil. Dit is voor zover bekend nog niet uitgevoerd. Mede door de startende economische malaise in de aanloop naar 2008 wordt het woningbouwbouwplan niet doorgevoerd. Gemeente Kerkrade verkoopt hier voor gronden aan Proper Stok (tegenwoordig bouwbedrijf Heijmans) voor 4,2 miljoen euro. Zij koopt in 2018 de gronden terug voor 2,25 miljoen Euro1)Dagblad de Limburger dd 20181206 pg Regio 5.

Naar dit gebied zijn twee straten genoemd: de Holtskuilenstraat en de Holzkuilerweg.
Delen:
Deel dit artikel per mail


Verzend

Voetnoten[+]

laatste update doorJo Linden op 1 oktober 2020
97 x gelezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *