Tichelstraat

Algemeen


Deze straat te Haanrade bestaat sinds de aanleg van de Roderlandbaan uit twee delen, die in de periode daarvoor aaneengesloten zijn. Het eerste deel is een doodlopende straat vanaf de Beukenbosweg. Het tweede deel is een doodlopende straat vanaf de Vinkerstraat. De herkomst van de benaming (Tichel) is vooralsnog onbepaald. Rond 1907 wordt de straat Teigelstraat genoemd. Een deel van de straat wordt op gegeven moment Duuëvelsjèsje genoemd. De datum van de naamgeving is onbekend; de naam bestaat als van oudsher.

Tichel


De term Tichel kan op drie manieren verklaard worden:

  1. Steensoort, baksteen. In deze contreien hebben verschillende veldovens gestaan (mergelbranderijen zijn nog aanwezig in de omgeving Welten (Heerlen)). Het is echter bekend dat de stenen daar gebakken worden, waar ook het gebouwde geplaatst wordt.
  2. De benaming Tichel is afkomstig van het latijnse tegula, hetgeen tegel betekent. Zeker gezien de romeinse vondsten in deze buurt is deze verklaring zeer waarschijnlijk.
  3. De benaming Tichel is af te leiden van het Duitse woord Dachziegel, hetgeen (dak)pan betekent. Dit woord kan etymologisch in verband gebracht worden met het dialectische woord Tseiel, dat helaas alleen in de betekenis van baksteen voorkomt.
Laatst bijgewerkt doorjo@kerkradewiki.nl op 12 november 2020
143 x gelezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.